Kultura

„Žabar“ i „Egzistencija“ na jubilarnom 20. Ex Pontu u Ljubljani

1208exponto
P
redstave „Žabar“ Zetskog doma i „Egzistencija“ Crnogorskog narodnog pozorišta učestvovaće na jubilarnom 20. Ex Pontu koji će biti održan od 1. do 8. septembra u Ljubljani.

„Žabar“ i „Egzistencija“ na jubilarnom 20. Ex Pontu u Ljubljani
Portal AnalitikaIzvor

Kako su prošle sedmice najavili organizatori Međunarodnog festivala izvođačkih umjetnosti, koji je dio mreže Nove evropske teatarske akcije – NETA, moto ovogodišnjeg događaja biće „Gdje je granica?“. Pored dva crnogorska, učestvovaće i pozorišta iz Njemačke, sa Kosova, iz Bugarske, Makedonije, Slovačke, Mađarske, Francuske, Hrvatske i zemlje domaćina Slovenije.

Festival će početi 1. septembra već u 10 časova programima za djecu, zatim literarnim, muzičkim i pozorišnim programima, a svojevrsan uvod biće performans „Zlati dež“ („Zlatna kiša“) Opere i baleta Slovenskog narodnog gledališča iz Ljubljane. Otvaranje 20. Ex Ponta pripada premijeri komada „Močan rod“ („Čarobni štapić“) Prešernovog gledališča iz Kranja, u režiji Ivice Buljana.

1208zabarDrugog dana festivala biće održana generalna skupština NETA-e, i predstavljeni projekti „NETA ART TV“ i „TNB“. Trupa Rajmunda Hogea iz Dizeldorfa izvešće „Pas de deux“ („Dvije ne postoje“), plesni komad za koji je Hoge uradio koncept, koreografiju i scenografiju, a veče će zatvoriti „Žabar“ Kraljevskog pozorišta „Zetski dom“ sa Cetinja, koji je režirala Lidija Dedović.

„Egzistencija“, autorski projekat Radmile Vojvodić za CNP, biće izveden 3. septembra, kao i „Lizistrata“ u režiji Elmaze Nure i izvođenju prištinskog Teatri Kombetar i Kosoves.

1208egzistencijaČetvrto veče biće izvedene „Stolice“ u režiji Ljupča Georgijevskog i koprodukciji Mal dramskog teatra iz Bitole i Dramatično-kuklen teatra iz Vrake.

Naredni dan je rezervisan za još jednu premijeru - „Slovenka na kvadrat“ nastalu u saradnji Festivala Ex ponto i AEON-a iz Bratislave, a u režiji Nicka Uppera. Zatim će mađarski Teatar „Katona Jozsef“ izvesti komad „Anamnesis“ („Anamneza“) u režiji Viktora Boda.

„Little Blond Riding Wolf“ („Mala plava jaše vuka“) posljednja je premijera jubilarnog Ex ponta, koju je režirala Dafne Mijefo, a izvešće je 6. septembra njena glumačka trupa iz Pariza, u saradnji sa ljubljanskim festivalom.

Za pretposljednji dan organizatori najavljuju predstavu „En mali radio“ („Jedan mali radio“) u režiji Tedija Moskova, i koprodukciji bugarskog Satiričnog teatra „Aleko Konstantinov“ i Artishock Productions-a. Posljednji komad na festivalu je „55+“ zagrebačkog Montažstroja, u režiji Boruta Šeparovića, kojim će u nedjelju biti zatvorena cijela manifestacija.

Podsjećamo, „Kasandra“ Ljubomira Đurkovića u režiji Slobodana Milatovića, izvedena je sredinom juna u Mladinskom teatru u Ljubljani, kao uvod u jubilarni 20. Međunarodni festival izvođačkih umjetnosti Ex Ponto. Riječ je o koprodukciji iz 2009. godine, na kojoj su radili kotorski Festival novog antičkog teartra Teuta, Srpsko narodno pozorište, i festivali Infant iz Novog Sada, MOT iz Skoplja i ljubljanski Ex Ponto.

Foto: D.Miljanić/Kotor Art

Portal Analitika