Zanimljivosti

Vanga: Tito, more i "lažni" Pikaso (VIDEO)

vangaostrvouok
Ostrvo Vanga na hrvatskom dijelu Jadrana, jedno od najljepših u ovom kraju svijeta, dom je istoimene vile koja danas predstavlja mali muzej arhitekture i dizajna šezdesetih i sedamdesetih godina.

Vanga: Tito, more i "lažni" Pikaso (VIDEO)
Portal AnalitikaIzvor

Na ostrvu koje je, kao i svi objekti, dizajnirano po ukusu nekadašnjeg doživotnog predsjednika Josipa Broza Tita i danas postoje rijetki dobroočuvani enterijeri iz tog razdoblja.

Vila se sastoji od nekoliko salona i soba te jedne terase na vrhu. Makedonski salon bila je i radna soba Josipa Broza.

U spavaćoj sobi Jovanke Broz, uz prostor za šminkanje, na zidu visi jedan Pikaso, grafika sa oznakom 2/250, što bi trebalo da znači da je druga kopija, piše zagrebački "Jutarnji list" i dodaje da takav original na tržištu vrijedi 15.000 eura.

Inače, ostrvo koje je Tito otkrio 1952. godine i na njemu boravio u nekoliko navrata, danas je samo kupalište hrvatskog predsjednika.

titopokazuokPlaža izgradjena 60-tih godina je od bijelih oblutaka, a puteljak kroz mirišljavo rastinje vodi do prvog objekta Ribarskog salona, uz koji je i Slovenska soba za koji kažu da je Tito obožavao.

Ribarski salon uređen je u skladu s imenom: mreže, fenjeri, drveni brod, periske, a uz visoke staklene prozore - vrata stoji elegantana Meštrovićeva vaza. Na zidu je Radušev kip. Stolice i sto od drveta u pastelnim su bojama.

U tom su se ambijentu 1956. sastali Tito, Nehru i Naser i sastavili Deklaraciju o nesvrstanima koja je poslije obznanjena u Bijeloj vili na Brionima.

Puteljci koji vode dublje u desnu stranu ostrva, koji izgledaju kao zeleni tuneli, otkrivaju i kućicu za ljekara, kućicu za kuvara i poslugu i slično, a usred šipražja gotovo nadrealan prizor - elegantna Fontana nagrižena zubom vremena, s kipom dječaka koji piški, djelo Augustina Augustinčića.

Inače, na ostrvu rastu limunovi, mandarine, narandže, razne palme, stablo banana, mango i kivi o kojima se Tito lično brinuo. Šepure se i paunovi.

U sredini ostrva koje ima oblik broja osam smještena je centralna vila dogadjena nešto kasnije, prizemna građevina u stilu najboljih majstora arhitekture.

 

 

 

 

Portal Analitika