Abiznis

PU: Prekršajni postupak protiv Kings&Co

lakefest_resize
P
oreska uprava je, zbog nepoštovanja Zakona o porezu na dodatu vrijednost (PDV) pokrenula prekršajni postupak protiv podgoričke firme Kings&Co, koja je prodavala hranu učesnicima i posjetiocima Lejk /Lake/ festa na nikšićkom jezeru Krupac.

PU: Prekršajni postupak protiv Kings&Co
Portal AnalitikaIzvor



"Inspekcijskim nadzorom radi provjere evidentiranja prometa preko poreske registar kase kod preduzeća Kings&Co, kome je ugovorom sa organizatorom ustupljeno pravo na pružanje usluga ishrane učesnika i posjetilaca manifestacije utvrđeno je da ne postupa u skladu sa članom 32. Zakona o PDV-u, pa mu je izdat zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka", kazali su agenciji Mina-business iz PU.

Član 32. Zakona o PDV-u sadrži osnovne podatke koje treba da ima izdati račun.

Ugovorom sa organizatorom, preduzeću Saće iz Nikšića bilo je ustupljeno pravo na prodaju pića, ali inspekcijskim nadzorom radi provjere evidentiranja prometa preko registar kase kod tog preduzeća nijesu utvrđene nepravilnosti.

Inspektori PU konstantno su pratili promet i nijesu utvrdili nepravilnosti ni prilikom prodaje ulaznica, koji je registrovan putem registar kasa.

„Evidentiranje prometa je praćeno konstantno u toku održavanja Lejk festa”, rekli su iz PU ali nijesu odgovorili na pitanje koliko je iznosio ukupan promet.

Inspektori PU su, kako su dodali, kontrolisali tačnost obračuna i uplate PDV-a i poreza i doprinosa na lična primanja, pri organizaciji muzičkog festivala.

„Inspekcijskim nadzorom utvrđeno je da je organizator navedenog muzičkog programa Media Houm /Home/ iz Nikšića, kao i da je za potrebe festivala angažovano 25 muzičkih grupa za izvođenje programa na osnovu ugovora o djelu na koje će biti obračunati pripadajući porezi“, precizirali su iz PU.

U toku inspekcijskog nadzora radi provjere evidentiranja prometa preko poreske registar kase, utvrđeno je da su na osnovu odobrenja PU, odnosno njene Područne jedinice Nikšić, za vrijeme festivala ugostiteljsku djelatnost obavljali poreski obveznici Željko Utješinović, nevladina organizacija (NVO) Rakolovni klub Astakus, Danijela Andrijašević i firme Đokić komerc i Simon.

Festival u Nikšiću održan je od 19. do 21. jula. Dnevna karta koštala je deset EUR, dok je cijena trodnevne ulaznice iznosila 25 EUR.

Prema procjenama organizatora, festival je posjetilo oko 16 hiljada ljubitelja roka i panka.

Portal Analitika