Zanimljivosti

FOTO: Alfa Romeo 33 Stradale

1108Alfa
U
vremenima kada su superautomobile vozili bogati entuzijasti, a ne žene fudbalera, recept za pravljenje egzotike je bio veoma jednostavan: uzmete trkački automobil, skinete naljepnice, stavite malo tapacirunga, ugradite malo udobnija sjedišta, unajmite čuveno dizajnersko ime da vam kreira seksi karoseriju i „lupite“ astronomsku cijenu.

FOTO: Alfa Romeo 33 Stradale
Portal AnalitikaIzvor

Upravo tako je nastao i jedan od najljepših i najrjeđih automobile svih vremena, Alfa Romeo 33 Stradale. Predstavljen je na Torinskom sajmu automobila 1967. godine i bio je jedan od najskupljih automobila tog vremena, tako da ne čudi ograničena produkcija od samo 18 primjeraka. Jedan je odmah rezervisan za muzej fabrike, četiri šasije su predate dizajnerskim kućama: Pininfarina, Bertone i ItalDesign za izradu konceptnih automobila, dok je 13 primjeraka dospjelo u ruke kupaca.

1108alfaunutraDizajn karoserije potpisuje čuveni Franco Scaglione a za izradu je bila zadužena Carrozzeria Marazzi. Šasija je izrađena od aluminijuma, na nju je zašrafljen cjevasti ram, a preko takve konstrukcije stavljena je karoserija od plastičnih materijala, pa ne čudi masa od samo 700-tinak kilograma. Otvaranje vrata u stilu leptirovih krila i visina od samo 99 cm doprinose egzotičnom izgledu Alfe 33 Stradale.1108alfamotorMotor je remek-djelo inženjera Carla Chitija tadašnjeg šefa Autodelte, Alfinog trkačkog odjeljenja. Centralno postavljen V8 motor sa uglom od 90 stepeni ima radnu zapreminu 1.995 ccm, razvija 230 KS pri 8.800 obrtaja i vrti se do 10.000 obrtaja u minuti. Od tehničkih pikanterija tu su: suvi karter, četiri bregaste pogonjene lancem, dvije svjećice po cilindru, mehaničko ubrizgavanje goriva, Colloti mjenjač sa šest stepeni prenosa i “šper” diferencijalom, ventilirajući diskovi na svim točkovima…Nije loše za ’67. Kombinacija lagane karoserije i snažnog motora omogućava ubrzanje do 100 za 5,5 sekundi i 260 km/h maksimalne brzine.

To što treba dosta gimnastike da bi ušli ili izašli iz auta, suluda vozačka pozicija, neudobna sjedišta, nikakva ventilacija i nesnosna buka…Nije previše bitno kad imate takav dragulj iza leđa.

Koliko para? Ne pamtim da se ijedna pojavila na javnoj aukciji u zadnjih 10-tak godina, pa je nemoguće dati takav podatak. Ovakvi automobili se prodaju tako što jedan kolekcionar godinama moli drugog da mu proda takav automobil, pa i ako uspije, čitava transakcija se odvija daleko od očiju javnosti. Dvije stvari su sigurne: cifra je sa šest nula i vrijedi svaku paru.

I

1108alfa5

zvor: Dvije Bregaste

1108alfa31108Alfa2

1108Alfa4

Portal Analitika