Abiznis

EPCG: Sporazumno otišlo 73 zaposlenih

38EPCG
E
lektroprivreda Crne Gore (EPCG) realizovala je odluku o sporazumnom prestanku radnog odnosa, uz isplatu otpremnine, za 73 zaposlenih koji su ispunili uslove predviđene odlukom menadžmenta od 29. marta ove godine.

EPCG: Sporazumno otišlo 73 zaposlenih
Portal AnalitikaIzvor

Rukovodilac Direkcije za ljudske resurse, Predrag Krivokapić kazao je listu Elektroprivreda da je isplata otpremnine potpisnicima Sporazuma počela 31. maja, a do 10. jula novac je dobilo 28 zaposlenih kojima je datumom isplate prestao radni odnos u EPCG.

„Sporazum je zaključen sa onim zaposlenima koji su prihvatili i bili saglasni sa definisanim uslovima, kako u pogledu iznosa otpremnine, tako i u pogledu datuma prestanka radnog odnosa“, rekao je Krivokapić i dodao da je odziv zaposlenih bio na očekivanom nivou.

Kao osnovica za iznos otpremnine uzete su 24 prosječne neto zarade zaposlenog u posljednjih šest mjeseci, u odnosu na dan donošenja odluke, s tim da otpremnina nije mogla biti manja od 13 hiljada EUR i veća od 20 hiljada EUR.

Pravo na sporazumni odlazak, kako piše list, imali zaposleni na neodređeno vrijeme, sa najmanje dsest godina radnog staža u EPCG, koji na dan donošenja Odluke nijesu bili navršili 64 godine.

Uslov je bio i da ne duguju kompaniji kao i da protiv njih nije pokrenut disciplinski postupak ili otkaz Ugovora o radu.

Mogućnost sporazumnog odlaska iz kompanije uz isplatu otpremnine do sada je iskoristilo 445 zaposlenih, a za te potrebe kompanija je izdvojila preko osam miliona EUR.

Više od stotinu zaposlenih na određeno vrijeme, mladih i stručnih ljudi, prevedeno je u stalni radni odnos.

Prema riječima Krivokapića u narednom periodu ne planira se donošenje odluke slične vrste.

Predsjednik Sindikalne organizacije zaposlenih (SOZ), Zoran Ostojić kazao je da su uglavnom zadovoljni realizacijom odluke.

„To je dobar način preventivnog djelovanja u pravcu suzbijanja eventualnog tehnološkog viška“, smatra Ostojić.

On je podsjetio i na obavezu menadžmenta da se, ekvivalentno broju zaposlenih koji su sporazumno otišli iz kompanije, u stalni radni odnos prevedu zaposleni na određeno vrijeme koji to svojim sposobnostima i do sada uloženim radom i odnosom prema kompaniji zaslužuju.

„Raduje nas činjenica da je, zahvaljujući uspješnoj realizaciji Odluke o sporazumnom prestanku radnog odnosa uz isplatu otpremnine, smanjen broj zaposlenih u kompaniji, tako da je sada otvoren prostor za prijem u stalni radni odnos dijela radnika koji su trenutno angažovani po Ugovoru na određeno vrijeme“, rekao je Ostojić.

(MINA-BUSINESS)

 

 

Portal Analitika