Region

U Srbiji otkrivena bogata ležišta zlata

okzlato
R
ude zlata u Srbiji ima mnogo više nego što se doskoro pretpostavljalo, otkrila su nova detaljna geološka istraživanja u Timočkom magmatskom kompleksu, u planinama na istoku zemlje. Strane kompanije koje istražuju srpske zlatne žice kažu da su došle do otkrića koja se dešavaju jednom u vijeku.

U Srbiji otkrivena bogata ležišta zlata
Portal AnalitikaIzvor

Geolozi kažu da su ova bogata ležišta zlata očekivana jer je srpska nauka odavno obilježila ove prostore kao zlatonosne. Međutim, država se decenijama nije ponašala domaćinski i nije ulagala u geološka istraživanja svojih ruda, niti u osvremenjivanje eksploatacije. Zato smo sad srećni i kad gosti otkriju blago u našoj rođenoj ostavi.

S obzirom na ogromnu potražnju za zlatom na svjetskom tržištu dolazak stranih stručnjaka, novih tehnologija i investicija u rudarstvo može da bude prekretnica za Srbiju, smatra prof. dr Milan Bačević, ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja.

On za „Novosti“ otkriva da geološka istraživanja zlata i drugih plemenitih metala u Srbiji trenutno izvodi 13 privrednih društava, od kojih je osam sa stranim osnivačkim kapitalom. Kompanija „Avala risorsis“, koja istražuje zlato na devet istražnih prostora, samo u 2012. investirala je više od 20 miliona dolara u detaljna istraživanja.

- Najbolji su rezultati na lokaciji „Potaj Čuka-Tisnica“ kod Žagubice. Ukupni rudni potencijal se već u ovoj fazi istraživanja procenjuje na nekoliko miliona unci zlata, što je ravno stogodišnjoj produkciji zlata u Borskom rudniku! Radi se o novootkrivenim, ranije nepoznatim mineralnim pojavama zlata u zapadnom obodnom dijelu Timočkog magmatskog kompleksa. U okviru ove zlatonosne formacije izdvaja se nekoliko veoma perspektivnih lokaliteta, kao Kraku Pešter, Korkan, Bigar hil... Sadržaji zlata se kreću od 0,45 grama pa do 9,46, čak i više grama po toni - otkriva dr Bačević.

Iz rudarskog kompleksa Bor je tokom vijeka postojanja izvađeno oko 150 tona zlata, podsjećaju stručnjaci, tako da je žagubičko ležište s istom količinom plemenitog metala prava senzacija.

(novosti.rs)

 

Portal Analitika