Svijet

Zaboravljeni suosnivač „Epla“ propustio da zaradi 35 milijardi dolara!

Ron_Vejn_foto_2
Z
aboravljeni suosnivač „Epla“ Ron Vejn prekinuo je saradnju sa Stivom Džobsom i Stivom Voznijakom i svoje akcije prodao za samo 800 dolara. Da nije, danas bi imao dio informacionog giganta, a ako bi želio da ga proda mogao bi da dobije 35 milijardi dolara!

Zaboravljeni suosnivač „Epla“ propustio da zaradi 35 milijardi dolara!
Portal AnalitikaIzvor

Ron Vejn je bio jedan od trojice osnivača američkog informacionog giganta „Epla“, pored Stiva Džobsa i Stiva Voznijaka, ali je, prodavši svoj udio za samo 800 dolara, propustio priliku da godinama kasnije na njima zaradi čak 35 milijardi dolara.

Sada 79-godišnjak, Vejn je u vrijeme osnivanja kompanije igrao ulogu neke vrste supervizora u odnosu na tada mlade kreativce, 21-godišnjeg Džobsa i četiri godine starijeg Voznijaka, piše britanski Dejli mejl.

Ron_Vejn_foto_1
Nekoliko godina nakon odlaska iz kompanije, Stiv Džobs i Stiv Voznijak pozvali su Rona Vejna da im se ponovo pridruži. On je to odbio jer je odlučio da pokuša da se obogati na automatima za kockanje.

„Moja strast nijesu bili računari, nego automati za kockanje. To je u poslovnom smislu bio hendikep kojeg nisam bio svjestan. To mi je došlo u glavu nakon što sam, umjesto u posao sa kompjuterima, ušao u posao sa igrama na sreću“, priznao je Vejn.

Prvi „Eplov“ logo, dizajnirao je Vejn, a sastavio je i prvobitni ugovor o partnerstvu između tri osnivača kompanije i napisao uputstvo za upotrebu prvog „Eplovog“ kompjutera, nazvanog „Epl 1“.

Samo dvije nedjelje kasnije, međutim, Vejn je prodao svoj udio od 10 odsto u kompaniji za samo 800 dolara. Da je ostao suvlasnik, imao bi sada u vlasništvu dio kompanije vrijedan 35 milijardi dolara!

Vejn ne navodi da je odluku o odlasku donio zbog odnosa sa Stivom Džobsom, ali svog nekadašnjeg poslovnog partnera opisuje riječima: „Da možete da birate da li želite da vas ugrije Stiv Džobs ili kocka leda, bolje bi vas ugrijala kocka leda. U poslovnim odlukama on je imao princip - ili po mome ili nikako.“

„Džobs je bio fokusiran i odlučan. Ako je imao neki cilj, posljednje mjesto na kojem biste željeli da se nađete je između njega i njegovog cilja, zato što biste završili sa otiskom njegove cipele na čelu“, ističe Ron Vejn.

Prema njegovim riječima, raskid saradnje mu je dopustio da se bavi onim što ga je interesovalo.

„Zaista ne žalim što sam prodao akcije“, tvrdi zaboravljeni treći osnivač kompanije „Epl“ u intervjuu Dejli mejlu.

Voznijak_i_Dzobs_foto_1
Iako je znao da će Voznijakova verzija kompjutera biti uspješan proizvod, Vejn kaže da niko nije mogao da očekuje da će taj računar postati ono što je danas.

„Da sam ostao u 'Eplu' i prihvatio ograničenja postavljena pred moju životnu filozofiju, mogao sam jednog dana da budem najbogatiji mrtvac na groblju. Tada sam bio u četrdesetim godinama života, a ovi klinci su bili poput uragana. Bilo je to kao da držite tigra za rep“, navodi nekadašnji Voznijakov i Džobsov partner.

Vejn je napustio kompaniju zato što je zastupao mišljenje da je Džobsova odluka da potroši više od 1.500 dolara na djelove za jedan proizvod loša.

U SAD je upravo završen film o Stivu Džobsu, koga glumi Ešton Kučer. Džobs je preminuo od raka pankreasa prije dvije godine, u 56. godini.

(RTS)

 

Portal Analitika