Svijet

Italijanska policija: Albansko selo Lazarat izvezlo marihuane za 4,5 milijarde eura

oklazarat
A
bansko selo Lazarat, koje nosi epitet "fabrike za marihuanu", godišnje "izveze" narkotika u visini od nevjerovatnih 4,5 milijarde eura!

Italijanska policija: Albansko selo Lazarat izvezlo marihuane za 4,5 milijarde eura
Portal AnalitikaIzvor

Ovo je prije nekoliko dana saopštio u Tirani Stefano Bastoni, direktor italijanske policijske avijacije na zajedničkoj pres konferenciji sa Hisni Burgajem, generalnim direktorom albanske policije.

Italijanska policijska avijacije je uključena u akciji otkrivanja parcela sa nasadima marihuane na teritoriji Albaniji.

Fotografisanje je potvrdilo da su realne procjene da se u ovom selu proizvode 900 tona marihuane godišnje. Kilogram kanabis sative, kupljen na veliko u ovom selu košta prosječno oko 350 eura po kilogran.

Lica koji prodaju ovu drogu u selu dodaju dopunsku taksu, pa je narko- švercerima nude po 500 eura za kilogram.Velike grupe, koje, raspolažu čamcima i kamionima, švercuju drogu, najčešče morskim putevima, u Grčku i Italiji i tamo ona več dostiže cijenu od oko 800 era za kilogram.

Italijanske narko grupe je prerađuju u nelegalnim labaratorijama, poslije čega ona dobija znatno višu cijenu. U prosjeku marihuana u zapadnim zemljama na malo se prodaje po cijeni od oko 5 eura za gram, što je 5.000 eura za kilogram.

Lazarat je selo u regionu Džirokastro na jugu Albanije i njenim stanovnicima je uzgajanje droge najvažnija aktivnost. Od ukupne sume biznisa sa marihuanom u selu ostaje blizu pola milijarde eura.

(Novi Magazin)

 

Portal Analitika