Abiznis

Gardašević: Većina zaposlenih u Nikšiću u teškoj situaciji

banjo
P
rema podacima i informacijama kojima raspolaže Opštinsko sindikalno Povjereništvo Nikšić, jasno je da se većina zaposlenih u Opštini Nikšić nalazi u veoma teškoj ekonomsko-socijalnoj situaciji, saopštio je Portalu Analika Branko Gardašević koordinator regije.

Gardašević: Većina zaposlenih u Nikšiću u teškoj situaciji
Portal AnalitikaIzvor

Kako je dodao, još traju stečajni postupci nad kompanijama Tehnostil AD Nikšić, zaveden 24.06.2011. godine, Radvent AD Nikšić, zaveden 06. 06. 2011. godine, AD Željezara Nikšić, zaveden 15.04.2011.godine, HTP „ Onogošt“ Nikšić, AD Koni konfekcija Nikšić zaveden 28.12.2012. godine.

- Podaci pokazuju da, mimo utvrđenih zakonskih propisa, kojima je utvrđeno da su stečajni postupci hitni, vode i po nekoliko godina, a da za to vrijeme radnici ne primaju zarade, a većana njih ni novčanu naknadu po osnovu nezaposlenosti jer im poslodavci nijesu uplatili doprinose na zarade- nepovezan im je radni staž za poslednje godine rada, kaže Gardašević.

Na drugoj strani, zbog dužine trajanja postupaka odlivaju se i veća sredstva za troškove stečajnog postupka, koja čine i nagrade za rad stečajnog upravnika i naknade njegovih stvarnih troškova.

Radnici ne smiju biti za stečaj, jerje stečaj za njih a i za društvo pogubno i ima trajne negativne posljedice na ukupni standard građana. Sudionici smo dešavanja u Rudnicima boksita AD Nikšić, ali i pored teške situacije u kojoj se nalazi ovo privredno društvo, smatramo da ne treba rješenje nalaziti u uvođenju stečaja, već sve raspoložive potencijale tog AD uložiti na ozdravljenju i nastavku rada. Redovna primanja ostvaruju zaposleni u školstvu, zdravstvu, državnim organima, Elektroprivredi, Komunalnom preduzeću, Vodovodu, Autobuskoj stanici,LD Gradnji, Tehnobazi, dok u organima Lokalne samouprave osjetno je poboljšanje i isplaćuju se redovno lični dohodci. Redovnost u isplatama zarada u organima lokalne samouprave Nikšića je uslijedila nakon izbora Veselina Grbovića za Predsjednika Opštine Nikšić, kojeg podržavamo u preduzetim aktivnostima za poboljšanje statusa svojih radnika, kao i svim aktivnostima kojim nastoji sa svojim saradnicima vratiti nekadašnji sjaj i kulturnu prepoznatljivost Nikšića, objašnjava čelnik Sindikata.

On smatra da je neophodno je ulagati u privredu Nikšića u cilju njenog oživljavanja i otvaranja novih radnih mjesta, što je osnovni uslov za poboljšanje opšte privredne klime i standarda zaposlenih i građana Nikšića.

-Pitamo se šta je sa realizacijom dogovorenog da „ Toščelik“ – kupac Željezare Nikšić otvori nova radna mjestai zaposli 300 novih radnika, što bi relaksiralo stanje u Nikšiću, zaključio je Gardašević.

 

 

Portal Analitika