Svijet

Slike Sjeverne Koreje koje se kriju od svijeta

korejaok1008
S
iromaštvo Sjeverne Koreje koje sam vidjela kroz prozor autobusa je nešto što režim te zemlje sigurno nije želio da vidim, počinje svoju ispovjest Pola Hinkoks iz Si-En-Ena, kojoj se pružila rijetka prilika da sa još nekoliko novinara svjetskih medija prisustvuje proslavi 60. godišnjice završetka Korejskog rata u Sjevernoj Koreji.

Slike Sjeverne Koreje koje se kriju od svijeta
Portal AnalitikaIzvor

Prilikom vožnje do Hjangsana, tri sata sjeverno od Pjongjanga, gdje su gostima prikazani  pokloni koje su tokom godina dobijali lideri zemlje, novinari su mogli da vide ono što se strancima nikada ne prikazuje.
Zbog poplava, glavni put je bio uništen, zgrade su oronule i trošne, neke potpuno nepodesne za život.

Ulice sela kroz koje su prošli bile su puste. Nekoliko desetina muškaraca na periferiji gradili su zid između rijeke i njiva. Kamenje su nosili golim rukama, nigdje na vidiku nije bilo mašinerije. Jedan čovjek je šišao živicu zarđalim srpom, dok je drugi na koljenima popravljao ivičnjak malim budakom.koreja2ok1008
Henkokova je bila iznenađena koliko je njiva zasijano, iako Ujedinjene nacije tvrde da je četvrtina stanovništva neuhranjena. Dokle god pogled seže vidjeli su se kukuruzi, pšenica i pirinčana polja. 
Na svakom koraku razaranja od nedavnih poplava. Dio puta se potpuno odvalio i nestao u rijeci. A to je jedan od glavnih puteva u zemlji.
U samom Hjangsanu, koji je spremno dočekao turiste povodom Dana pobjede u Korejskom ratu, pogurene žene čupale su korov iz travnjaka i čistile ulice metlama od granja. Kraj rijeke cijela porodica je prala veš jer je tekuća voda u tom dijelu zemlje očigledno luksuz.Malo dalje, mlađi muškarac sa sapunom u ruci prao je kosu. 
U trenutku kada je novinarka htjela da snimi taj prizor, niotkuda se pojavilo obezbjeđenje i spriječilo je.koreja1ok1008
- Tokom ove strogo ograničene turneje vidjela sam dvije različite Sjeverne Koreje: izrežiran prizor namjenjen strancima s preljepim vrtovima budističkog hrama i narodom koji obožava svoje vođe. I onu drugu stranu: siromaštvo, koje sam vidjela samo na trenutak kroz prozor autobusa - ispričala je Henkokova.

 

 

Foto: CNN

Portal Analitika