Svijet

Skoro polovina firmi u Grčkoj i dalje izbjegava porez

okgreece
P
odaci koje je danas objavilo grčko ministarstvo finansija pokazuju da je 731 od 1.465 firmi, uglavnom restorana, barova, kafea i klubova, provjeravanih od 25. jula do 5. avgusta, prekršilo poreske zakone.

Skoro polovina firmi u Grčkoj i dalje izbjegava porez
Portal AnalitikaIzvor

Najveći broj prekršaja zabilježen je na ostrvima Evija i Skiros, a veliki broj prekršaja je uočen i na vodećim turističkim destinacijama u ovoj zemlji, ostrvima Mikonos, Santorini i Krit, javio je AP.

Vlasti su nedavno naložile da se zbog toga zatvori 12 firmi na mjesec dana, a iz istih razloga planiraju da zatvore još 14, uključujući restoran na Kritu gde su posjetioci, navodno, ranije ove nedelje oterali grupu poreskih inspektora.

Uprkos brojnim kampanjama, izbegavanje plaćanja poreza i dalje je jedan od najvećih problema u Grčkoj, koju u protekle tri godine od bankrota spasavaju samo međunarodni krediti, piše američka agencija.

Ministar finansija Janis Sturnaras izjavio je da je vlada primorana da donese specijalni zakon kako bi se vršile poreske inspekcije i vikendom, kao i tokom avgusta, mjeseca za odmor.

 

Portal Analitika