Zanimljivosti

Banane-glavni sastojak dijetalnih napitaka

banane
B
anane su zapravo glavni sastojak dijetalnih napitaka koji ubrzavaju metabolizam i otapaju masti.

Banane-glavni sastojak dijetalnih napitaka
Portal AnalitikaIzvor

Pune su kalijuma koji uklanja višak vode iz organizma, čak 450 mg po jednom plodu, a uz to imaju prirodne šećere fruktozu, glukozu i saharozu koji su sjajan izvor energije za tijelo. Jedna banana je dosta da se utoli lažna glad koja bi nas inače natjerala na konzumaciju grickalica.

Upravo zato se banane koriste kao baza za dijetalne napitke uz koje idu još i prirodni rastvarači masti poput spanaća, lana i bobičastog voća. Daje nam potrebne minerale, vitamine i vlakna.

Banana s bobičastim voćem priprema se na sljedeći način - uz jednu bananu ide i jedna kašika bobičastog voća, kašičica meda, kašičica đumbira i pola šoljice mlake vode.

Banana sa spanaćem je sjajna kombinacija ukoliko želite da utolite glad. Uz jednu bananu ide 20 grama svježeg spanaća, pola šoljice jogurta, trećina šoljice zobenih pahuljica i kašičica meda.

Uz napitak od lanenih sjemenki masti se ubrzano tope, pa banani dodajte dvije kašičice lanenih sjemenki, dvije kašičice surutke i jednu pomorandžu.

Svi ovi napici pripremaju se u blenderu, lako i jednostavno, a najbolje ih je konzumirati ujutro umjesto doručka. (Super žena)

 

Portal Analitika