Politika

SINIŠTAJ: Napuštamo vladajuću koaliciju

0304sinistaj
G
rađanska inicijativa odlučna je u namjeri da napusti vladajuću koaliciju, jer Demokratska partija socijalista DPS ne poštuje koalicioni sporazum prema kojem je referendum za opštinu Malesija trebao da bude održan do kraja septembra, pišu Dnevne novine.

SINIŠTAJ: Napuštamo vladajuću koaliciju
Portal AnalitikaIzvor

Predsjednik Građanske inicijative Vaselj Siništaj rekao je da njegova partija već odavno nije dio vladajuće koalicije jer se u njoj ne poštuje njihov glas.

- Nijesmo htjeli da raskinemo koaliciju sa Forcom, uprkos tome što oni olako prihvataju obećanja države koja ne poštuje Ustav i one u kojoj je teško graditi bilo šta na osnovu sporazuma - kazao je Siništaj za Dnevne novine.

On je kazao da je jasno da koalicija ne funkcioniše jer se ne poštuje sporazum.

Poslanik Force Genci Nimanbegu saopštio je da nakon novog odlaganja referenduma, albanske partije treba da redefinišu odnose sa DPS-om.

Nimanbegu je rekao da će njegova stranka, nakon razgovora sa koalicionim partnerom Građanskom inicijativom, zauzeti politički stav.

- Nijesmo više u situaciji da izigravamo povjerenje građana. Izgleda da određenim krugovima ne odgovara da se poštuje dogovor. Nepoštovanje političkog dogovora je veoma negativna stvar i treba vidjeti koji je izlaz iz te situacije. Najbolje bi bilo da se naš predlog uvrsti u skupštinsku proceduru da bi se referendum održao. Bitno je da se pokuša na sve načine da se što brže održi referendum, jer 45 dana je minimum za njegovo zakazivanje - kazao je Nimanbegu medijima.

Šef kluba DPS u gradskoj opštini Tuzi Halil Duković kaže da oni ne mogu nikoga da natjeraju da ostane u koaliciji.

- Nikoga ne možemo zadržati. Kao najjača politička partija ne želimo da do toga dođe. Referenduma do kraja septembra neće biti zbog kašnjenja sa studijom koja će biti prezentirana u ponedjeljak. Ne razumijem zašto takve poruke, jer smatram da je najbitnije da sve bude urađeno kako treba u interesu građana, a da kašnjenje od desetak dana ili malo više neće ništa promijeniti - kazao je Duković.

 

Portal Analitika