Abiznis

En plus grupa organizuje video konferenciju Moisejeva

0608moisejevok
R
uski vlasnik u Kombinatu aluminijuma Podgorica (KAP), En plus grupa, organizovaće uskoro video konferenciju za crnogorske novinare, na kojoj će govoriti bivši direktor fabrike Jurij Moisejev, prenosi Mina biznis.

En plus grupa organizuje video konferenciju Moisejeva
Portal AnalitikaIzvor

Iz En plus grupe su saopštili da će naknadno saopštiti tačan datum, mjesto i vrijeme održavanja konferencije.

Svi zainteresovani mediji do sjutra do 15 sati treba da dostave pitanja za Moisejeva, kako bi bili pripremljeni što precizniji i detaljniji odgovori.

Moisejev je u otvorenom pismu u ponedjeljak saopštio da crnogorska Vlada nepromišljenim radnjama sama sebe uvlači sve dublje u zamku, a cijena grešaka nijesu samo višemilionski dugovi po međunarodnimm arbitražnim tužbama, već i investiciona izolacija Crne Gore.

On je naveo da je jedini izlaz civilizovana procedura stečaja KAP-a, gdje će prava svih povjerilaca biti ispoštovana, kao i punopravna i objektivna istraga, traženje i kažnjavanje krivaca za krađu električne energije.

Moisejev je rekao da su se ruski partneri uvijek protivili stečaju u KAP-u, koji je, kako je kazao, inicirala Vlada Crne Gore.

»Uvijek smo bili uvjereni da je KAP mogao postati nova tačka rasta crnogorske ekonomije i donositi profit i dosljedno smo se kretali prema tom clju. Međutim, nepromišljeni i nelogični potezi crnogorskih političara, u kombinaciji sa pokušajem da se izbjegne odgovornost i sakrije glava u pijesak, osujetili su te planove i doveli do trenutne situacije. Za greške službenika sada moraju plaćati radnici čije su plate smanjene nekoliko puta«, kazao je tada Moisejev.

Stečaj je u KAP uveden 8. jula, zbog duga od 386 miliona EUR, uz mogućnost dostavljanja plana reorganizacije u periodu od tri mjeseca. Uvođenje stečaja prouzrokovalo je, između ostalog, otkaze za svih 1,2 hiljade zaposlenih, nakon čega je počelo uručivanje ugovora o radu na 30 dana.

Radnici, kojima sjutra ističu ugovori koje su potpisali nakon uvođenja stečaja, traže da se oni produže još mjesec, kako bi se u tom periodu precizno riješila visina sredstava socijalnog programa.

U međuvremenu je stečajna uprava preduzeća potpisala ugovor sa Montenegrobonusom, na osnovu kojeg je ta kompanija preuzela organizovanje proizvodnje u stečajnom postupku.

Ministarstvo finansija je 12. jula zaključilo kreditni aranžman od 60 miliona EUR sa Dojče /Deutsche/ i Erste bankom, kako bi obezbijedilo novac za izmirenje preostalih obaveza po osnovu aktiviranih državnih garancija datih KAP-u.

Vlada pregovara i o novom kreditnom aranžmanu sa mađarskom OTP bankom, kojim planira da plati garanciju koju je ranije dala KAP-u za kredit kod te banke. Vrijednost novog kreditnog aranžmana je 42,5 miliona EUR.

Portal Analitika