Abiznis

Đukanović sa Nibelom: Saradnju nastaviti i kroz privatne investicije

0808milonibelok
N
akon četrnaestogodišnje plodne saradnje bazirane na razvojnoj pomoći Njemačke Crnoj Gori, ekonomska saradnja dvije države biće nastavljena privatnim investicijama, najavili su crnogorski premijer Milo Đukanović i njemački ministar za privrednu saradnju i razvoj Dirk Nibel nakon sastanka održanog u Vili Gorica.

Đukanović sa Nibelom: Saradnju nastaviti i kroz privatne investicije
Portal AnalitikaIzvor

Đukanović je dosadašnju bilateralnu saradnju Njemačke i Crne Gore ocijenio kao odličnu, izrazivši očekivanje da će biti intenzivirana u oblasti ekonomije.

- Njemačka odavno ima poziciju lidera na osnovu odborene razvojne pomoći Crnoj Gori - između ostalog, uz podršku njemačke Vlade je koncipiran master plan razvoja crnogorskog turizma, ali i realizovan čitav niz projekata. Saopštio sam ministru našu zainteresovanost da koristimo povoljnosti koje njemačka Vlada obezbjeđuje u oblasti transfera znanja, uključujući i za poglavlja 23 i 24. Mi smo Briselu predali planove za ova poglavlja i prve recenzije su pozitivne. Očekujemo da ćemo do kraja godine otvoriti poglavlja koja se tiču vladavine prava - rekao je Đukanović.

Precizirao je da se gostom razgovarao o potencijalnim ulaganjima u oblasti energetike, vodosnadbjevanja i komunalne infrastrukture, proizvodnji hrane i uvezivanju poljoprivrednih proizvoda u nacionalnu turističku ponudu.

Nibel je podvukao da svaka razvojna pomoć ima za cilj da se dosegne stepen kad dodatna podrška više nije potrebna.

- Naša bilateralna saradnja će imati novi kvalitet nakon što je Crna Gora dobila status kandidata za članstvo u EU. Nećemo ostaviti iza sebe ruine i nedovršene projekte, već ćemo realizovati što smo započeli. Buduća saradnja će se bazirati na privatnim investicijama, što obje strane priželjkuju.

Odgovarajući na novinarsko pitanje Nibel je naveo da su dva njemačka preduzeća pokazala inicijalno interesovanje za prijavljivanje na nedavno raspisani tender za istraživanje nafte i gasa u crnogorskom podmorju.

Zamoljen da prokomentariše što je njegovu izjavu da su pojedini lideri opozicije nakon izbora telefonirali važnim međunarodnim adresama ne bi li dobili podršku za ulično svrgavanje vlasti demantovao lider Demokratskog fronta Miodrag Lekić, Đukanović je naveo da  “Koštuničin aktivista u Crnoj Gori nastavlja sa praksom njegovog mentora iz Srbije, a to je da je neobaviješten o svemu što mu ne odgovara”.

Ne vjerujem da sam ja najbliži sa Lekićem da ga podsjećam o onome što on jako dobro zna - rekao je Đukanović.

On je kazao da nije siguran da je za opoziciju najuputnije ni da traže potvrdu za to sa tih važnih međunarodnih adresa, “iako će mu je pretpostavljam dati  baš onako kao što su je dali i meni”.

- Neka se za početak obrati Nebojši Medojeviću, možda će on imati da mu kaže nešto na tu temu -  kazao  je Đukanović.

Portal Analitika