Društvo

Dr Bajagić: Zbog vrućina povećan broj mlađih pacijenata

sunce
U
podgoričkoj Hitnoj pomoći bilježi se uobičajen broj intervencija, ali je izmijenjena struktura pacijenta i češće se javljaju mlađe osobe, kazao je doktor Momčilo Bajagić.

Dr Bajagić: Zbog vrućina povećan broj mlađih pacijenata
Portal AnalitikaIzvor

»Hitnoj medicinskoj pomoći u Podgorici, u toku 24 sata, javi se oko 200 pacijenata, i imamo oko 50 kućnih posjeta. To je uobičajen broj pregleda i pacijenata, samo se od doba godine mijenja struktura pacijenata«, rekao je Bajagić.

On je agenciji MINA kazao da se Hitnoj pomoći sada više javlja mlađa populacija, uglavnom sa problemima malaksalosti, vrtoglavicom i bolovima u stomaku, povraćanjem i dijarejom.

Prema riječima Bajagiča, veći broj pacijenata javlja se u večernjim satima a preko dana je više kućnih posjeta.

On je pojasnio da vrućine posebno ne pogoduju pacijentima koji se liječe od srčanih i respiratoernih bolesti kao i psihijatriskim bolesnicima, ali ni djeci i starima.

Bajagić je savjetovao građanima da, ukoliko ne moraju, ne izlaze napolje od deset do 17 sati.

»A ako izlaze da nose široku odjeću, prirodnih materijala, u svijetlim bojama, na glavi šešir ili kapu sa širokim obodom i naočare sa UV filterima ali i kremu sa zaštitnim faktorom«, kazao je on.

Bajagić je poručio da bi poželjno bilo obavezno nošenje flašica sa vodom, kako bi se nadoknađivala tečnost ali i da se izbjegavaju gužve i duga stajanja u redovima.

»Posebnu pažnju treba obraditi pri ulasku u autmobile koji su dugo stajali na suncu, i da ih prvo provjetre i da bi se izbjegao toplotni udar, koji može životno da ugrozi«, upozorio je on.

Bajagić je rekao da je poželjno piti dosta tečnosti, više od dva litra u toku dana, prije svega vode.

On je kazao da treba izbjegavati kafu, alkohol i gazirane sokove, jer oni pospješuju lučenje vode iz organizma, »koja je na ovim temperaturama dragocjena«.

Što se tiče ishrane, Bajagić je kazao da je poželjno jesti što više supa, kuvanih jela, svježeg voća i povrća,a izbjegavati masnu i začinjenu hranu. (Mina)

 

Portal Analitika