Društvo

Vujanović očekuje da MUP ispita sve navode o slučaju u Bijelom Polju

vujanovic
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović kazao je da od ministra unutrašnih poslova Raška Konjevića očekuje da hitno ispita navode o neprijatnosti koju je kod Bijelog Polja imala delegacija Islamske zajednice.

Vujanović očekuje da MUP ispita sve navode o slučaju u Bijelom Polju
Portal AnalitikaIzvor

Muftija Muamer Zukorlić obratio se otvorenim pismom Vujanoviću, navodeći da je Delegacija Islamske zajednice, u povratku iz Bijelog Polja doživjela neprijatnost jer su » saobraćajni policajci bili veoma drski u ophođenju, insistirajući na legitimisanju svih putnika, ignorišući upozorenje da je u koloni i delegacija Islamske zajednice na čelu sa Muftijom«.

Vujanović je kazao da je sa dužnom pažnjom razmotrio pismo Zukorlića i da je odmah od Konjevića zatražio informacije o tom događaju.

»Veoma me raduje da ste me podsjetili na sastanak koji sam jula 2005. godine imao sa delegacijom Islamske zajednice predvodjene reisom Mustafom Cerićem. Vjerno ste prenijeli moj i Vaš razgovor, kada sam Vas uvjeravao da osamostaljenje Crne Gore i uspostava međunarodne granice neće negativno uticati na uobičajene komunikacije građana sa obje strane granice«, kaže se u odgovoru koji je Vujanović danas uputio sandžačkom muftiji.

Vujanović je podsjetio da je Cerić tada »iskazao prema Vama (Zukorlić) očekivanje da tokom referendumske kampanje ne budete oponent nezavisne Crne Gore«.

»Dali ste i ispunili obećanje, a ja učinio sve da se ostvari moja prognoza otvorenosti kretanja preko granice. Zaista ona ne smije da ometa kretanje preko granice i lične porodične i poslovne veze ljudi. Takodje i njihova prijateljstva, navike, običaje i sve što ih povezuje«, kaže se u pismu predsjednika.

Vujanović je kazao da na taj način doživljava granice prema svim susjedima,

»Da je to i iskreni stav državne politike Crne Gore potvrđuje i činjenica da me na navedeni sastanak u mom kabinetu u Podgorici podsjećate nakon više od osam godina«, kazao je on.

Vujanović je dodao da je dobijeno pismo o navodnom incidentu dostavio Konjeviću, » očekujući da odmah ispita njegove navode i hitno mi odgovori o čemu ćete odmah biti obaviješteni«.

Protesno pismo u srijedu je Konjeviću uputio predsjednik “Sandžak EU regija” Zejto Rastoder.

Iz Ministarstva su saopštili da je, prema informacijama koje su ministru dostavili službenici Centra bezbjednosti Bijelo Polje, u pitanju bila rutinska kontrola jednog automobila, prvog u koloni.

“Međutim, da bismo bili sigurni da nije bilo kršenja zakona ni u jednom segmentu postupanja policijskih službenika, Odjeljenje za unutrašnju kontrolu rada policije provjeriće navode koji su saopšteni u pismu Rastodera”, kaže se u saopštenju.

Iz Ministarstva su dodali da su u Crnoj Gori svi građani jednaki pred zakonom i da svi imaju ista prava ali i obaveze.

“Ministar unutrašnjih poslova se zalaže za puno poštovanje ljudskih prava svih građana, a posebnu pažnju posvećuje očuvanju multikonfesionalnog sklada koji je Crna Gora decenijama čuvala i njegovala”, zaključili su iz MUP-a.

 

 

Portal Analitika