Novi proizvodi

VIDEO: Aplikacija koja otkriva alergije

0808-tel
I
straživači s američkog Univerziteta Ilinois razvili su uređaj i aplikaciju za pametne telefone koji će korisnicima spasiti život! Kako? Aplikacija, naime, otkriva namirnice na koje su korisnici smartfova alergični.

VIDEO: Aplikacija koja otkriva alergije
Portal AnalitikaIzvor

Aplikacija pretvara smartfon u biosenzor koji za kratko vrijeme odradi kompleksan test kao u specijalizovanim laboratorijama. Na testu koji su prikazali istraživači iz Ilinoisa smartfon pokazuje da li u kolačiću postoje tragovi kikirikija. To je samo jedna od mogućnosti ovog uređaja koji će imati širu primjenu.

Uređaj koristi brojna sočiva i filtere koji otkrivaju da li u hrani postoje tragovi toksičnih materija, bakterija, da li je voda kontamirana i bakteriološki ispravna, a otkriva i brojne alergene u namirnicima.

Inače, ova aplikacija će nakon završetka istraživanja sigurno naći široku primjenu, jer veliki broj ljudi na planeti pati od najrazličitijih vrsta alergija.

Konkretno, alergija na hranu može se manifestovati na razne načine: bolovima u stomaku, prolivom, povraćanjem, gubitkom tjelesne težine, rijetko dolazi do najtežeg oblika alergijske reakcije – anafilaktičkog šoka koji zahtijeva urgentnu terapiju i hitnu lekarsku pomoć.

Izvor: nezavisne.com

 

Portal Analitika