Svijet

Izglasano nepovjerenje češkoj vladi

prag
P
oslanici donjeg doma češkog parlamenta nisu dali povjerenje vladi premijera Jiržija Rusnoka, koji bi, nakon ove odluke, trebalo da podnese ostavku.

Izglasano nepovjerenje  češkoj vladi
Portal AnalitikaIzvor

Protiv njegovog kabineta izjasnilo se 100 poslanika, dok je podršku dobio od 93, a po važećem zakonodavstvu, da bi parlament izglasao povjerenje potrebno je da “za” glasa više od polovine prisutnih poslanika, javio je AFP.

Poslanici, koje je po spisku prozivao predsjednik parlamenta, pojedinačno su se izjašnjavali o podršci.

Rojters prenosi da je Rusnok rekao da će on i vlada podnijeti ostavku kako to Ustav nalaže.

Britanska agencija dodaje da će Rusnok vjerovatno ostati premijer dok traju diskusije političkih partija o održavanju prijevremenih izbora prije kraja ove godine.

Konzervativna partija TOP09 zatražila je održavanje specijalne skupštinske sjednice na kojoj će se to raspraviti, čime rastu šanse da se izbori održe prije redovnog glasanja maja 2014. godine, navodi Rojters.

Uoči glasanja o povjerenju, predsjednik Češke Miloš Zeman izjavio je u skupštini da će Rusnok ostati na funkciji do okončanja istrage o korupciji, čak i ako vlada ne osvoji povjerenje poslanika, prenio je Itar-Tass.

“Istraga će biti završena u toku nekoliko narednih nedjelja”, rekao je Zeman.

U slučaju korupcije u višim organima vlasti, otvorenom u junu, uhapšena su tri bivša poslanika tada vladajuće Građanske demokratske partije, kao i šefica kabineta tadašnjeg premijera Petra Nečasa, Jana Nadiova.

Rusnokova vlada imenovana je 10. jula a prema zakonu morala je da u roku od 30 dana “prođe” glasanje o povjerenju u parlamentu.

(b92)

Portal Analitika