Društvo

Lakušić: Milić će morati da položi račune za ozbiljne optužbe

87Lakusic_Zoran-CV
I
zjava predsjednika Socijalističke narodne partije SNP Srđana Milića da je Ustavni sud poništio politički sporazum o jeziku nakon dogovora pojedinaca iz opozicije sa Socijaldemokratskom partijom SDP i sudijama ovog suda predstavlja ozbiljnu optužbu, za koju će većinskoj jezičkoj zajednici i javnosti morati položiti račune, ocijenio je funkcioner Demokratskog fronta DF Zoran Lakušić.

Lakušić: Milić će morati da položi račune za ozbiljne optužbe
Portal AnalitikaIzvor

To što je Ustavni sud  obesnažio raniji Sporazum  opozicionih lidera i bivšeg premijera Igora Lukšića o nazivu nastavnog predmeta za maternji jezik, upravo uoči glasanja o amandmanima na Ustav, za lidera SNP-a bilo je smišljeno kako bi se SNP natjerao da glasa protiv i tako označi protivnikom nastavka evrointegrativnog procesa.

“To je bila provokacija dogovorena u vrhu Parlamenta sa pojedincima iz opozicije: Vrh SDP-a je izvršio politički pritisak na Ustavni sud, a političke lisice iz opozicionih redova plačom za srpskim jezikom za čiju zaštitu u Crnoj Gori, čitavog života nijesu učinili ništa, a imali su primanja upravo što su samo pričali o srpskom jeziku”, rekao je on.

Lakušić poziva Milića da saopšti imena opozicionara, koji su zajedno sa SDP-om i sudijama Ustavnog suda učestvovali u poništavanju sporazuma, kojim je, tvrdi, srpski jezik kao većinski ponovo marginalizovan i ugrožen.

“Dobro bi bilo da se ne radi o Milićevom politikantskom triku, kojim pokušava bezuspješno amortizovati činjenicu da su upravo on i partija koju predvodi, zajedno sa Demokratskom partijom socijalista DPS i SDP-om glasali za ustavne promjene, koje nisu podrazumijevale ustavno normiranje i zaštitu srpskog jezika. Zbog čega je Milić odustao od programskih principa partije, kojoj smo nekad zajedno pripadali, to nek odgovori časnim članovima i simpatizerima koje je iznevjerio, jer je meni odgovor već odavno poznat”, istakao je funkcioner DF-a.

U ovom trenutku, navodi Lakušić, pripadnici jezičke zajednice, koja govori srpskim jezikom, od Milića očekuju da odgovori ko je to iz opozicije učestvovao u rušenju sporazuma i srpskog jezika.

“Svako izbjegavanje jasnog i konkretnog odgovora, imajući u vidu surovu istinu da je glasao za Ustav sa DPS-om i SDP-om, daje mi za pravo da sumnjam da je upravo on jedini krivac zbog čega srpski jezik nije normiran kao službeni u Ustavu”, zaključio je on.

Izvor: CdM

 

Portal Analitika