Abiznis

Željezarci pripremaju žalbu Ustavnom sudu

78yeljeyarciuok
G
rupa sadašnjih i bivših radnika Željezare, Livnice, Radventa i Centra tehničkih gasova – Messer, sastaće se sjutra i dati ovlašćenje advokatu da ih zastupa pred Ustavnim sudom kojem će se žaliti na odluku Skupštine da im ne omogući povoljnije penzionisanje.

Željezarci pripremaju žalbu Ustavnom sudu
Portal AnalitikaIzvor

Radnici su agenciji Mina-business saopštili da će ovlašćenje dati advokatu Radovanu Drinčiću na sastanku koji će biti održan u Sindčelu u 18 sati.

Skupština je 30. jula usvojila predlog dopuna Zakona o PIO kojim se omogućava povoljnije penzionisanje samo zaposlenima u aluminijumskoj industriji, čime je odlazak u prijevremenu penziju obezbijeđen radnicima KAP-a sa 30 godina radnog staža, od kojih je efektivno 20 godina provedeno na mjestima gdje se staž računa sa uvećanim trajanjem. Ostvarivanje tog prava oročeno je do 30. septembra ove godine.

Radnicima je neshvatljiva odluka Skupštine o izopštavanju njihovog zahtjeva iz dopuna Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju (PIO) i zbog činjenice da bi se penzionisanjem oslobodilo 40 radnih mjesta za upošljavanje mladog kadra u Željezari Tosčelik.

Oni su bili Skupštini predali zahtjev da budu uključeni u Predlog dopuna Zakona o PIO, kojim bi im se omogućio odlazak u prijevremenu penziju sa 30 godina staža, od kojih se 20 računa kao beneficirani.

(MINA–BUSINESS)

Portal Analitika