Društvo

UIP: Nismo primili nijednu prijavu u vezi sa „kroksicama“

0708-UIP
I
z Uprave za inspekcijske poslove (UIP) saopšteno je za Portal Analitika da nisu primili nijednu prijavu u vezi sa „kroksicama“ – popularnim ljetnjim papučama, te da se nadzor proizvoda „vrši na osnovu RAPEX obavještenja, prijava potrošača ili saznanja iz drugih izvora koja mogu ukazati na prisustvo nebezbjednih proizvoda“.

UIP: Nismo primili nijednu prijavu u vezi sa „kroksicama“
Portal AnalitikaIzvor

Kako su za Portal Analitika objasnili iz UIP, u skladu sa Zakonom o opštoj bezbjednosti proizvoda, Zakonom o hemikalijama, inspektori „vrše nadzor nad odjećom i obućom koja sadrži opasne hemikalije kao što su hrom, pojedine boje, prisustvo dimetil fumarata  i druge opasne hemijske supstance“. Iz UIP navode da „ove supstance mogu štetno uticati na zdravlje ljudi“ izazivajući alergije, naročito kod osjetljivih populacija. Pojedine supstance imaju kancerogeno dejstvo u slučaju da se unose u organizam u većim količinama.

- Nadzor se vrši po: RAPEX obavještenjima, prijavama potrošača i saznanjima iz drugih izvora koja bi mogla ukazati na prisustvo nebezbjednih  proizvoda  na tržištu Crne Gore. U ovoj godini nijesmo primili nijednu prijavu potrošača koja bi se odnosila na  tegobe izazvane opasnim  hemijskim supstancama, a koje bi se mogle naći u obući, navodi se u saopštenju dostavljenom Portalu Analitika.

kroksiceuok

RAPEX obavještenja su u nadležnosti Evropske komisije koja u njima objavljuje neprehrambene  proizvode koji su nebezbjedni, a koji su otkriveni  u zemljama Evropske Unije, pri tom dostavljajući precizne podatke kako bi nadledžni organi i potrošači  zemalja članica i  drugih zemalja bili upoznati sa ovim proizvodima.

- Treba reći da inspektori nijesu pronašli proizvode koji sadrže opasne hemikalije iz RAPEX obavještenja na našem tržištu, a nastaviće se sa praćenjem RAPEX obavještenja, kako bi se utvrdilio eventualno prisustvo nebezbjednih proizvoda na tržistu Crne Gore, objasnili su iz PR službe Uprave za inspekcijske poslove.

 

 

Portal Analitika