Svijet

Kameron: Gibraltar može ugroziti odnose Londona i Madrida

kameron
B
ritanski premijer Dejvid Kameron je danas u telefonskom razgovoru upozorio španskog premijera Marijana Rahoja da tenzije na granici Gibraltara prijete da ugroze odnose između Londona i Madrida.

Kameron: Gibraltar može ugroziti odnose Londona i Madrida
Portal AnalitikaIzvor

Kameron je, takođe, rekao Rahoju da se stav Velike Britanije o suverenitetu Gibraltara neće promijeniti.

Britanski premijer je zvao Rahoja da bi "izrazio ozbiljnu zabrinutost zbog postupaka Španije na granici sa Gibraltarom", saopštila je da portparolka Dauning strita.

"To pitanje ne bi trebalo da nanese štetu našim bilateralnim odnosima, ali postoji realan rizik da se to dogodi ukoliko se situacija na granici ne poboljša", rekla je portparolka.

Gibraltar je optužio Španiju da namjerno zadržava automobile koji ulaze na tu malu britansku prekomorsku teritoriju detaljno pretresajući svako vozilo, pa se na granici posljednjeg vikenda u julu čekalo i po šest sati, prenosi AFP.

Glavni ministar Gibraltara Fabijan Pikardo tvrdi da su pojačane kontrole na granici odmazda zbog odluke da se izgradi vještački greben u okolnim vodama koji treba da spriječi navodno uplivavanje španskih ribarskih brodova u vode oko poluostrva koje Madrid smatra svojim.

Rahoj je rekao Kameronu da je namjera Gibraltara da izgradi greben "neprihvatljiva", navedeno je u saopštenju španske vlade.

Proteklog vikenda je došlo do još većeg porasta tenzija kada je španski ministar spoljnjih poslova Hose Manuel Garsija-Margaljo nagovijestio da bi Madrid mogao uvesti taksu od 50 eura za prelazak preko granice Gibraltara u oba smjera.

"Kameron je zvao Rahoja da bi izrazio ozbiljnu zabrinutost zbog postupaka Španije na gradnici sa Gibraltarom i sugestija Garsije-Margalja da bi Španci mogi uvesti dalje mjere", rekla je portparolka.

"Premijer je jasno stavio do znanja da se naš stav o suverenitetu Gibraltara i okolnih voda neće promijeniti. On je, takođe, ponovio da to pitanje ne bi smjelo nanijeti štetu našim bilateralnim odnosima, ali postoji realan rizik da se to dogodi ako se situacija na granici ne poboljša", dodaja je ona, preneo je AFP.

Portparolka je istakla da se Rahoj složio da ne želi da to pitanje postane prepreka u bilateralnim odnosima i da moramo pronaći način da ublažimo tenzije.

"Sljedeći korak treba da budu razgovori šefa diplomatije Vilijama Hejga sa Garsija-Margaljom kako bi razmotrili način da se postigne pomak. U međuvremenu, premijer Rahoj je obećao da će ublažiti mjere na granici. Premijeri su se dogovorili da treba pronaći rješenje za spor oko ribara", navedeno je u saopštenju.

Španija je 1713. godine prepustila Gibraltar Velikoj Britanija zauvijek, ali već dugo tvrdi da treba da bude vraćen pod njen suverenitet. London kaže da će to učiniti samo ako tako žele stanovniči Gibraltara koji su nepokolebljivo probritanski orijentisani.

Na Gibraltaru, koja je britanska prekomorska teritorija sa samoupravom veličine od samo 6,8 kvadratnih kilometara, živi oko 30.000 stanovnika.
Poluostrvo, čiji najveći dio zauzima džinovski monolit od krečnjaka nazvan Gibraltarska stijena, gleda na jedini ulaz iz Atlantskog okeana u Mediteransko more.

(blic.rs)

Portal Analitika