Kultura

„Sjećanja“ najbolji dokumentani film na HNFF

0208HNfestival
S
pecijalna nagrada u selekciji dokumentarnog filma dodjeljuje se filmu Mauro u Kajeni, mladom brazilskom autoru Leonardu Muramateušu za njegov eksperimantalni i inovativni prilaz dokumentarnom filmu. U pitnju je filmski esej koji se bavi aktuelnom transformacijom njegovog rodnog grada Fortaleza, saopšteno je iz Hercegnovskog filmskog festivala.

„Sjećanja“ najbolji dokumentani film na HNFF
Portal AnalitikaIzvor

Specijalna nagrada dodjeljuje se filmu JA UBIJAM.

Dejvida Vajta i Pola Vedela zbog mudrog tretmana osjetljive i komplikovne teme, pažljive I pronicljive upotrebe filmskog jezika, kao što je montaža, fotografija, zvuk, jako dobar ritam filma i svjesnost o bitnosti onoga što je izvan kadra.

Grand Prix - dodjeljuje se filmu Sjecanja (Recollection) francuskom autoru Nataniel Karton koji živi i stvara u Japanu. Ovaj film je jakoprecizan u strukturi i koristi se filmskim jezikom na suptilan način kako bi se prenijela poruka gledaocu.

To je dokumentarac koji nas podsjeća na ranjivost našeg postojanja ali prije svega govori o bitnosti slike. Slike kao nečega sto je vitalno zapovezivanje sa sjećanjima. Onim sjećanjima koja nam daju smisao i snaguda idemo kroz život.

Žiri je radio u sastavu: Ruben Guzman - predsjednik žirija, Ivica Vidanović - član, Ivan Salatić - član.

- Nama kao žiriju, veoma je drago da smo prisustvovali otvaranju i ekpanziji dokumentarnog filma kako žanra. Drago nam je da smo vidjeli veliki broj dobrih dokumentaraca, takodje veliki broj kreativnih dokumentaraca koji nesumnjivo daju Filmskom Festivalu Herceg Novi - Montenegro Film Festivalu, obilježje jednog od rijetkih festivala koji daju prostor takvom pristupu filmu. Žiri je sve odluke donio jednoglasno - saopštio je žiri nakon donošenja odluke o dobitnicima.

Đorđe Stanojlović diplomirani dramaturg FDU Beograd - predsjednik žirija, Anja Sekulić studentkinja produkcije i menadžmenta u kulturi ASU Sarajevo - član, Jovana Bojović diplomirani dramaturg FDU Cetinje - član žirija, su donijeli odluku da Specijalnu nagradu za najbolji koncept i realizaciju ideje u kratkoj dokumentarnoj formi, žiri dodjeljuje reditelju Stefanu Đorđeviću, za film ''PUTOVANJE''.

Reditelj je u vrlo kratkoj formi, kroz uvjerljiv subjektivni kadar, uspio da ostavi jak autorski utisak na jednu situaciju iz realnog života.

Nagradu fondacije „Živko Nikolić“ za najbolju režiju žiri dodjeljuje Ivanu Salatiću, studentu FDU Cetinje, za kratki igrani film ''INTRO''.

Salatić svojim rediteljskim izrazom, nadilazi okvire studentskog filma koristeći se autentičnim filmskim sredstvima, kojima vješto prikazuje atmosferu i unutrašnja stanja protagonista.

Grand Prix - Nagradu za najbolji dokumentarni studentski film u cjelini, žiri dodjeljuje kratkom filmu ''PRAZNOVANJE'', reditelja Dajana Javorca.

Reditelj nesvakidašnjim izborom teme na specifičan način prikazuje svoj lični doživljaj jedne dokumentarne priče, uz nadasve upečatljiv vizuelni identitet.

Grand prix - Nagradu za najbolji igrani studentski film u cjelini, žiri dodjeljuje kratkom filmu ''BARDO'', rediteljke Marije Apčevske.

Rediteljka svojim inovativnim postupkom, na specifičan i duhovit način uspijeva da se nosi sa kompleksnošću svevremene teme života i smrti, u ovako kratkoj igranoj formi. Film ostavlja snažan utisak na gledaoca, a gotovo bez dijaloške strukture, i zahvaljujući izvrsnoj glumi, ikonografiji, mizanscenu i kompletnom rediteljskom postupku uspio da pogodi u samu srž pitanja ljudske egzistencije, sugerišući nam da je zemaljska smrt, po učenju budizma, samo jedna od faza u putovanju ljudske duše.

Portal Analitika