Abiznis

Drekalović na čelu Zanatsko-preduzetničke komore

0708dragicaD
Z
anatsko-preduzetnička komora (ZPK) izabrala je novo rukovodstvo koje će, kako je saopšteno, nastaviti da pruža usluge učlanjenim udruženjima i njihovim privrednim društvima, prenosi Mina biznis.

Drekalović na čelu Zanatsko-preduzetničke komore
Portal AnalitikaIzvor

"Ukupan broj zastupljenih privrednih društava je 3,85 hiljada iz svih crnogorskih gradova i oni zapošljavaju više od 15 hiljada zanatlija, što ovu organizaciju čini kičmom crnogorske privrede“, kazali su predstavnici ZPK.

Oni su dodali da će novo rukovodstvo zastupati profesionalne, ekonomske i socijalne interese poslodavaca iz 130 zanatskih zanimanja, čuvati ugled, čast i prava zanatskih majstora i unaprijeđivati dijalog sa donosiocima političkih odluka radi poboljšanja poslovnog ambijenta.

„Poseban akcenat će biti stavljen na otvaranje novih regionalnih i evropskih tržišta, transferu znanja i tehnologija budućnosti, a Zanatska kancelarija će pomagati Zantskoj komori Crne Gore u sprovođenju javnih ovlašćenja vođenja registra zanatlija i polaganja majstorskog ispita“, navodi se u saopštenju.

Za predsjednika Komore izabrana je bivši podpredsjednik Komore, predsjednik Udruženja hotela Crne Gore i vlasnik preduzeća IntelMonte iz Petrovca, Dragica Drekalović, koja je na ovoj funkciji zamijenila dosadašnjeg predsjednika Vojislava Delića.

Za potpredsjednike Komore izabrani su predsjednik Kluba frizera Podgorice i vlasnik frizerskog salona Estetika u Podgorici, Fuad Jakupović, kao i član Udruženja fotografa Crne Gore i vlasnik Foto studija Slobo u Podgorici, Slobodan Starčević.

U sastav Komore primljena su četiri nova udruženja, preduzetnice, kamenoresci, Savez frizera i frizerskih klubova Crne Gore i Savez frizerskih klubova Crne Gore.

Iz Zanatsko-preduzetničke komore su naveli da su status učlanjenih udruženja izgubili zlatari, pekari, poslastičari, umjetničke zanatlije i frizeri Kluba Zoran, koji nijesu poslali svoje predstavnike ili su propustili da produže registraciju po novom zakonu o nevladinim organizacijama.

Komora trenutno zastupa deset strukovnih udruženja i jedan sektor za obnovljive izvore energije i energetsku efikasnost.

Od ranije članovi Komore su udruženja građevinara, zanatlija motornih vozila, hotelijera i restoratera, fotografa, frizera grada Podgorice i privrednici Ulcinja.

Komora takođe zastupa 54 privredna društva kao individualne članove za čije profesije ne postoji strukovno udruženje.

Novo rukovodstvo izabrano je na redovnoj skupštini Komore koja nije prihvatila da se članovi isključenih udruženja prebace po automatizmu u individualne članove, već će oni morati da dostave nove pristupnice ako žele da njihovi interesi i dalje budu zastupljeni i da koriste usluge Komore.

Iz Komore su kazali da su, sa 23 delegata, deset članova Predsjedništva, šest članova Odbora za kontrolu računa i blagajne i sa četvoro stalno zaposlenih eksperata, do sada realizovali dva IPA projekta od kojih je treći u fazi realizacije.

„Komora se angažovala u oblasti obrazovnih politika, uspostavila saradnju sa visokim školama, umrežila se sa više regionalnih i međunarodnih asocijacija i učestvuje u radu osam radnih grupa i odbora“, zakjljučili su iz Zanatsko-preduzetničke komore.

Portal Analitika