Abiznis
  • Portal Analitika/
  • Abiznis /
  • Državne firme uglavnom gubitaši, najgore posluju željeznička preduzeća, svijetli primjeri “Plantaže”, Aerodromi i “Monte put”

Državne firme uglavnom gubitaši, najgore posluju željeznička preduzeća, svijetli primjeri “Plantaže”, Aerodromi i “Monte put”

losok
A
naliza finansijskog poslovanja 30 državnih preduzeća pokazuje da 16 njih u 2012.godini poslovali sa zbirnim gubitkom u iznosu od oko 27 miliona eura, dok je 14 njih zabilježilo dobitak od oko 6,5 miliona eura. U tim državnim preduzećima je ukupno zaposleno 8991 radnika. Analizom nijesu obuhvaćeni Kombinat aluminijuma i Elektroprivreda kojim je, tokom prošle godine, upravljao strani menadžment.

Državne firme uglavnom gubitaši, najgore posluju željeznička preduzeća, svijetli primjeri “Plantaže”, Aerodromi i “Monte put”
Portal AnalitikaIzvor

 

Prema zvaničnim podacima Ministarstva finansija, tokom prošle godine, najveće gubitke su zabilježili transportna državna preduzeća. Tako je Željeznička infrastruktura zabilježila gubitak od 7,3 miliona eura, Montenegro erlajns 4, 45 miliona eura i Željeznički prevoz 2,9 miliona eura. Loše poslovne rezultate su ostvarile kompanije Jadransko brodogradilište Bijela koje su u minusu 2,5 miliona eura, Televizija Crne Gore 2,5 miliona eura i Pobjeda koja je prošle godine izgubila 2,4 miliona eura. Milionske gubitke su ostvarili Kontejnerski terminali 2,29 miliona, Montekargo 2 miliona i Barska plovidba sa gubitkom od million eura.

S druge strane, od državnih preduzeća tradicionalno najbolje posluju “Plantaže” koje su lani ostvarile dobitak od 3,2 miliona eura, potom slijede “Aerodromi” sa plusom od 1,5 miliona eura i preduzeće koje upravlja tunelom Sozina-“Monteput” sa dobitkom od 1,1 milion eura. Među dobitnicima su i “Pošta Crne Gore” sa pozitivnim rezultatom od 664 hiljade eura i Budvanska rivijera sa dobitkom 248 hiljada eura.

Kuriozitet predstavlja poslovanje JP “Nacionalni parkovi Crne Gore” koji su prošle godine prijavili dobitak od 1039 eura (!)

Pomenuta državna preduzeća su ukupno zapošljavala 8991 radnika. Najviše radnika zapošljava “Pošta Crne Gore” 889 radnika, “Plantaže” 753 i Institut “Simo Milošević” 738 zaposlenih.

Prema podacima iz finansijskih izvještaja za 2012. godinu, ukupni troškovi poslovanja navedenih preduzeća i ustanova u 2012. godini iznosili su 358,36 miliona eura, od čega se na troškove zaposlenih (koji obuhvataju troškove zarada, naknada zarada i ostale lične rashode) odnosi 115,47 miliona eura.  Podsjetimo Vlada Crne Gore je proljetos donijela odluku kojom se zadužuju javne ustanove i preduzeća, u kojima država ima većinsko vlasništvo, da ograniče direktorske plate na dvije prosječne zarade u državi, dok bi plate ostalih članova menadžmenta bile smanjene na jednu i po prosječnu. To praktično znači da direktorska plata ne može biti veća od 960 eura, a savjetnička 720 eura.

Takođe, predstavnici Vlade u upravljačkim tijelima u pravnim licima, akcionarskim društvima i društvima sa ograničenom odgovornošću u kojima država ima većinsko vlasništvo su zaduženi da pripreme analizu stanja u ovim preduzećima, u pogledu broja zaposlenih, visine zarada i materijalnih troškova, kao osnov za sprovođenje dalje racionalizacije.

P.ZEČEVIĆ

Portal Analitika