Društvo

Erakovićeva demistifikacija istorije

 

Sinoć je, u okviru književnog segmenta “Barskog ljetopisa”, autorsko veče imao poznati crnogorski književnik, novinar i publicista Danilo Eraković, dugogodišnji žitelj Bara, sada nastanjen u Danilovgradu.

erakovic
Š
iroj javnosti je poznat kao novinar nekoliko uglednih listova, autor brojnih reportaža, feljtona, eseja, komentara, tekstova o slikarima i humorističkih kolumni, ali i kao pisac osobene i svojstvene poetike. Književni kritičari ističu da je u njegovom slučaju riječ o “suptilnoj, zahtjevnoj i psihoanalitičnoj prozi visokog stila, koja se iščitava istraživački, dok mu poeziju odlikuju misaonost i estetičnost”.

Erakovićeva demistifikacija istorije
Portal AnalitikaIzvor

“Moja djela karakteriše psihoanalitički pristup, odnosno pokušaj proboja u čovjeka, traganje za unutrašnjim čovjekom, ne insistiranje na fabuli, već na artikulaciji, na romanu toka svijesti i čistom književnom jeziku. Druga karakteristika je demistifikacija istorije i samoveličanja, i, naravno, ljudske gluposti”, rekao je sinoć Eraković.

Tokom posljednje dvije decenije napisao i objavio četiri romana: “Mozak u gipsu”, “Tjeskoba”, “Nepostojeći ljudi” i “Seoba duša”, kao i knjigu pjesama “Crna kraljica”. Prošle godine su mu, u izdanju izdavačkih kuća “Oktoih” iz Podgorice i “Štampar Makarije” iz Beograda, štampana “Izabrana djela” u pet tomova, koja su prvi put predstavljena na Beogradskom sajmu knjiga, a sinoć i u Baru, u razgovoru sa Jadrankom Prelević, pravnicom iz Podgorice.

Duge pauze između objavljenih djela Eraković tumači činjenicom da je jedan od rijetkih pisaca koji nemaju lektora, te da piše po nekoliko verzija romana dok ne bude zadovoljan njime.

Sinoć je, koncertom Zdravka Đuranovića i Slaven Knezović Benda, završen dvodnevni muzički festival “Etno luka Stari Bar”, upriličen kao dodatak “Barskom ljetopisu”.

Večeras je na programu “Barskog ljetopisa” predstava „Narodni poslanik“ Pozorišta „Bata Bulić“ iz Petrovca na Mlavi. Po tekstu Branislava Nušića, i u režiji Miloša Jagodića, igraju Dobrivoje Petrović, Ljubomir Denić, Suzana Stanković, Miroslav Živadinović... Predstava će se igrati na Ljetnjoj pozornici u Baru, s početkom u 22:00.

Ž. Milović

 

Portal Analitika