Društvo

Cimbaljević na otvaranju Vankuver Prajda

Zdravko_Cimbaljevic
Izvršni direktor nevladine organizacije "LGBT Forum Progres" Zdravko  Cimbaljević u svojstvu specijalnog gosta i grand maršala učestvovao je u Vankuveru, u Kanadi, na jednoj od najvećih povorki ponosa na svijetu.

Cimbaljević na otvaranju Vankuver Prajda
Portal AnalitikaIzvor

Upravni odbor Vankuver Prajda ranije je odlučio da se za predvodnika Prajda (grand marshal) imenuje Cimbaljević zbog njegovog doprinosa razvoju ljudskih prava LGBT osoba u ovom dijelu Evrope. Prema odluci ovog tijela "Zdravko Cimbaljević je prepoznat kao međunarodni uzor koji inspiriše svojom hrabrošću i posvećenosti radu sa ciljem unapređenja vidljivosti i prava LGBTIQ zajednice"- stoji u saopštenju LGBT Forum Progres.

Svake godine tri osobe koje su doprinjele vidljivosti, razvoju i unapređenju LGBTIQ zajednice na lokalnom, nacionalnom i međunarodnom nivou bivaju prepoznate i podržane kroz učešće na ovom događaju.

Na zvaničnom otvaranju nedjelje Povorke povorke, i podizanja zastave duginih boja, Cimbaljević je održao govor ispred zgrade gradskog parlamenta Vankuvera zajedno sa gradonačelnikom Vankuvera Gregorom Robitsonom i predsjednikom Vankuver Prajda Tim Ričardsom.

Cimvaljević je na otvaranju najveće kanadske povorke podsjetio na iskustvo s nedavno održane prve crnogorske povorke ponosa u Budvi. On je ukazao na stanje ljudskih prava LGBT osoba i s kojim se sve problemima, preprekama i kolikom mržnjom i otporom suočavaju LGBT osobe. Cimbaljević je pohvalio pristup i posvećenost crnogorske policije ali istakao nadu da će pravdi biti privedeni svi oni koji su u Budvi, uoči, tokom i nakon Povorke ponosa, diskriminisali, ponižavali i prijetili LGBT zajednici i osobama koji su se s njom solidarisali. Cimbaljević je predstavio program "Vidljiva LGBT zajednica" i podsjetio da se već intenzivno radi na organizovanju novih mirnih okupljanja LGBT zajednice u Crnoj Gori.

Brojni zvaničnici iskazali su zabrinutost što u manifestovanju govora mržnje i nasilja direktno učestvuju sportisti i pojedini sportski kolektivi. Oni su istakli da se to pitanje treba internacionalizovati pri čemu su najavili svoju podršku tom procesu.

Cimbaljević je kazao da događaj u Vankuveru šalje pozitivnu atmosferu i poruku LGBT zajednici u cijelom svijetu da ustane i istraje u borbi za svoja prava, vidljivost i ravnopravnost i za život oslobođen od straha.

 

 

Portal Analitika