Svijet

Rusija: Grad nauke postao prijestonica votke?

gradvotkeuok
Svaki žitelj poznatog sibirskog grada nauke - Koljcovo - godišnje nabavi i popije, u prosjeku, više od 102 litare votke, ili 10 puta više od prosjeka na nivou cijele Rusije.

Rusija: Grad nauke postao prijestonica votke?
Portal AnalitikaIzvor

Koljcovo koje se nalazi u blizini Novosibirska, a za vrijeme postojanja bivšeg Sovjetskog saveza je proglašeno za jedan od najvažnijih naučnih centara u zemlji, sada je po prosječnoj potrošnji votke bez premca među stanovnicima svih većih i poznatih ruskih naselja.

Kako navodi portal Finmarket, u Koljcovu je sada fabrika za proizvodnju votke i drugih alkoholnih pića jedno od najvećih i najuspješnijih preduzeća.

Ruski sociolozi i psiholozi su objavili, proučavajući razloge zbog kojih se u Sibiru sada, ali i u vrijeme postojanja bivšeg Sovjetskog saveza, pilo mnogo votke da na to i te kako utiče tradicija povećane upotrebe alkohola u tom kraju zbog oštre klime. Ali, sklonost tom i drugim žestokim pićima značajno je porasala i posle sloma SSSR, jer su mnogi ljudi, ostavši bez posla i redovne zarade, utjehu potražili u alkoholu.

Podaci ruske državne statistike - Rostat - pokazuju, inače, da žitelji desetomilionske ruske prijestonice Moskve nabavljaju, u prosjeku, manje od sedam litara votke godišnje, dok je prodaja i upotreba tog pića u Sankt Peterburgu nešto veća.

Najveći "trezvenjački pojas" Rusije, koja se prostire na teritoriji većoj od 17 miliona kvadratnih kilometara i ima, prema najnovijim procjenama, oko 143 miliona stanovnika, nalazi se na sjevernom Kavkazu, gdje žive mahom muslimani.

Žitelji kavkaskih republika Degestana, Sjeverne Osetije, ali i Čečenije, sa stanovništvom pretežno muslimanske vjeroispovesti, piju, shodno svojim vjerskim ubjeđenjima, vrlo malo votke i drugih jakih alkoholnih pića.

Poznato turističko mjesto, na obronicima sjevernog Kavkaza - Mineralne Vode - u kome uglavnom dominira ruski živalj takođe odlukuje mala potoršnja votke, ali u drugom velikom naselju te oblasti - Pjatigorsku - situacija je već "normalna", jer tamo svaki žitelj tog grada u prosjeku godišnje nabavi i popije oko deset litara ruske "vatrene vodice", što je približno na nivou prosjeka u celoj zemlji.

Statistička analiza pokazuje i da primjer koji, kad je riječ o maloj prodaji i potrošnji alkohola, "demonstriraju" narodi Sjevernog Kavkaza, nije do sada postao "zarazan" i za neke druge republike u kojima takođe ima dosta muslimanskog življa.

Najrječiti primjer u tom pogledu je Tatarstan, gdje živi više od 3,8 miliona stanovnika od kojih je veliki broj pripadnika mislimanske vjerske zajednice. Ipak, među 20 gradova Rusije sa najvećom prosh+ječnom potrošnjom alkohola po glavi stanovnika nalazi se čak pet mjesta iz te ruske republike bogate po nalazištima nafte, a smještene duž obala rijeka Volge i Kame.

Izvor: tanjug, novosti.rs

 

 

Portal Analitika