Politika

SDP: Nije riječ o parlamentarnoj dikataturi već o afirmaciji parlamentarne demokratije

Mirko_40_15
S
ocijaldemokratska partija reagovala je povodom intervjua premijera Mila Đukanvića datog Televiziji Crne Gore. U saopštenju koje je potpisao šef Medijskog pula te partije Mirko Stanić navodi se nije tačna ocjena premijera o parlamentarnoj dikataturi već da se radi o afirmaciji parlamentarne demokratije.

SDP: Nije riječ o parlamentarnoj dikataturi već o afirmaciji parlamentarne demokratije
Portal AnalitikaIzvor

- Vlada bila ta koja je u dva navrata tražila da se Skupština odredi po pitanju budućnosti KAP-a. I 39-ta Vlada premijera Lukšića u februaru 2012. godine, i 40-ta Vlada premijera Đukanovića u aprilu 2013. godine. Zahtjev prema Skupštini je pretpostavljamo upućen od strane većinskog dijela Vlade iz DPS-a zbog njene nesposobnosti da pronadje rješenje za problem koji je sama izazvala u aluminijumskoj industriji svojom pogrešnom desetogodišnjom politikom, protiv koje je SDP od početka bio, navodi se u saopštenju.

SDP podsjeća da su posljednji zaključci, uprkos protivljenju SDP-a, usvojeni većinom DPS-a i SNP-a.

- Zato je svakom ko vjeruje u parlamentarnu demokratiju jasno da Skupština izvršava Ustavom određene nadležnosti, ali se treba zapitati zašto Vlada, kao izvršna vlast, ne izvršava zaključke koje joj je na njen zahtjev dostavila Skupština?

Takođe je netačno da je Skupština uvela stečaj u KAP, jer je i tu činjenica da je Vlada zatražila uvođenje stečaja, čime će se,nadamo se, zaustaviti dalje štete po Crnu Goru nastale zbog pogrešnog izbora privatizacionog partnera, iza kojeg je DPS svoj politički autoritet založio, navodi SDP.

Evropska Komisija je u svom izvještaju upravo pohvalila kontrolnu ulogu uspostavljenu od strane Skupštine i sigurni smo da će i najnoviji izvještaj biti na istom fonu.

I zato nije riječ parlamentarnoj diktaturi - nego afirmaciji parlamentarne demokratije, na šta nas Ustav i evropske integracije obavezuju.

Samo radi elementarne tačnosti, zbog pokušaja netačnog citiranja, kao osnove za za pravljenje teorije zavjere, podsjećamo da je predśednik Krivokapić na skupu Škole demokratskog rukovođenja istakao da opozicija sazrijeva, što je proces, upravo kao što je sazrijevao i naš koalicioni partner poslije rata sa međunarodnom zajednicom tokom devedesetih. Ne mislimo da može biti dobro za razvoj crnogorske demokratije da ostanemo zarobljenici svijesti da je sve što dolazi od opozicije po pravilu loše za Crnu Goru, a baš svaka odluka vlasti najispravnija moguća, zaključeno je u saopštenju SDP-a.

 

Portal Analitika