Košarka

Peković definitivno propušta Eurobasket u Sloveniji!

PekovicNikola1
C
entar Minesote Nikola Peković neće nastupiti na Evropskom prvenstvu u Sloveniji, koje je na programu od 4. do 22. septembra, povrdio je u razgovoru za sajt Košarkaškog saveza Crne Gore direktor repezentativnih selekcija Danilo Mitrović. U razgovoru sa Pekovićem postignut je dogovor da je 5. avgust krajnji rok do kada može da se priključi pripremama reprezentacije na Zlatiboru, ali kako 27-godišnji centar još nije završio formalnosti oko potpisivanja novog ugovora u NBA ligi, više ne postoji mogućnost da se priključi pripremama i da bude dio reprezentacije na šampionatu u Sloveniji.

Peković definitivno propušta Eurobasket u Sloveniji!
Portal AnalitikaIzvor

- Nikola treba da potpiše najvažniji ugovor u karijeri i u potpunosti razumijemo težinu momenta u kojem se nalazi. U stalnom smo kontaktu sa njim i postigli smo dogovor da je 5. avgust krajnji rok do kada ima smisla da se priključi timu. Nakon razgovora sa njim i njegovim menadžerom Miodragom Ražnatovićem, juče smo dobili informaciju da ugovor još nije potpisan i da je potrebno još neko vrijeme kako bi se do kraja usaglasili preostali detalji ugovora. Prema tome, Nikola Peković neće nastupiti na Evropskom prvenstvu u Sloveniji, a svi u reprezentaciji i Košarkaškom savezu Crne Gore žele mu da u dobrom zdravlju i dobroj formi u narednoj sezoni nastupa za svoj klub u NBA ligi. Takođe, želim da istaknem da je naša želja da u budućim akcijama bude dio reprezentacije Crne Gore - kazao je direktor reprezentativnih selekcija Danilo Mitrović u razgovoru za sajt Košarkaškog saveza Crne Gore.

Da li su iskorišćene sve mogućnosti da se Peković ranije priključi pripremama reprezentacije?

- Čitavo vrijeme je postojala inicijatva i prijedlog da Nikola situaciju oko potpisivanja novog ugovora u NBA ligi prati iz kampa reprezentacije na Zlatiboru. Smatrali smo da je i za njega, kao i u slučajevima Milka Bjelice, Marka Todorovića i Blagote Sekulića koji su bili u specifičnoj situaciji zbog povreda, najbolje da odrađuje pripreme i treninge na Zlatiboru sa vrhunskim kondicionim trenerom Seadom Krdžalićem. Na taj način pratio bi sistem rada reprezentacije, a istovremeno bi se spremao za nastup na Evropskom prvenstvu i sezonu koja ga očekuje u NBA ligi. To naročito zbog činjenice da je sezonu završio 17. aprila, što znači da je njegova faza mirovanja već u julu bila u trajanju od preko dva mjeseca. Ta naša inicijatva nije mogla da bude sprovedena jer je agencija koja ga zastupa smatrala da bi to ozbiljno ugrozilo realizaciju 50 ili više miliona vrijednog ugovora koji treba da potpiše. Ponavljam da smo u korektnom i otvorenom razgovoru usaglasili da je posljednji rok do kojeg može da se priključi reprezentaciji 5. avgust, odnosno četiri sedmice prije početka Eurobasketa. Sa žaljanjem konstatujem da to nije moglo da se ostvari.

Neki sajtovi u Evropi, čak i u Americi koji dobru poznaju NBA prilike smatraju da je odugovlačenje oko potpisivanja ugovora izrežirano kako bi se Nikola oslobodio prve i teže faze priprema, eventualno i učešća na Evropskom prvenstvu? Ta informacija pojavila se i na sajtu www.hoopshype.com, a objavio je novinar Džeri Zgoda, koji prati sva dešavanja u Minesoti.

- Ne vjerujem u takve glasine i ne smatram da je sve odrađeno u dogovoru Minesote, Beobasketa i Pekovića, kako bi se na taj način oslobodio većeg dijela ili čitave akcije. Smatram da su svi učesnici veoma ozbiljni ljudi ili kolektivi, čak i institucije, tako da sam ubijeđen da bi se svi problemi takve prirode, riješavali otvorenim i konkretnim dijalogom. Isto tako odbacujem insinuacije iz kuloara mnogo bližih nama, dakle iz regiona, da je važan momenat u odugovlačenju oko Nikolinog dolaska na pripreme, odnosno propuštanje Evropskog prvenstva, činjenica da se Crna Gora ponovo nalazi u grupi sa Srbijom, te da se koristi uticaj menadžerske agencije Beobasket, da bi se oslabila naša reprezentacija. Ističem da su to naši sportski prijatelji i da je u pitanju igrač u koga bezrezervno vjerujem i ne želim da vjerujem u takve priče.

Koliko će reprezentacija Crne Gore biti oslabljena na Evropskom prvenstvu u Sloveniji zbog neigranja Pekovića?

- Naravno da ćemo biti oslabljeni neigranjam Pekovića, ali naše ambicije ostaju nepromijenjene i želimo da se kvaltitnom igrom domognemo druge faze. Neizvjesnost oko dolaska i nastupa Pekovića na šampionatu u Sloveniji, bila je samo jedan od problema sa kojima smo se suočili u toku priprema. Ipak, siguran da će ekipa poslije napornih priprema, spremno dočekati početak Evropskog prvenstva i da će uz sjajnu atmosferu koja nas je krasila u prošlogodišnjim kvalifikacijama i veliku želju koja postoji kod svih igrača, reprezentacija ostvariti zacrtane ciljeve - zaključio je Mitrović.

Portal Analitika