Politika

VUČINIĆ: I Staljin je bio bolji od Đukanovića

vucinic
Rebalans budžeta zajedno sa ostalim, navodno privremenim, poreskim zakonima: zakonom ‘euro po euro’, zamrzavanjem penzija i plata, povećanjem PDV-a, kojima se danas vrši hajdučija nad građanima i otimačina od građana su najvećim dijelom direktna posljedica tajkunsko mafijaških poslova koja su se događala u Kombinatu aluminijuma”, smatra poslanik Demokratskog fronta Janko Vučinić.

VUČINIĆ: I Staljin je bio bolji od Đukanovića
Portal AnalitikaIzvor

U saopštenju koje je proslijedio Portalu Analitika Vučinić tvrdi da se rebalans budžeta  namjeravao  sprovesti “po ličnom i diktatorskom  naređenju šefa režima Mila Đukanovića, koji ne bira sredstva da od naroda nadoknadi svu štetu koju su nam nanijeli kriminalne i koruptivne radnje koje su  bile neizostavne i najzastupljenije u gotovo svim našim privatizacijama “.

Vučinić tvrdi da se rebalans budžeta i donošenje svih pomenutih poreskih zakona u ovolikom broju i za ovako kratko vrijeme  nije dešavao ni za vrijeme najvećih diktatora, čak ni za vrijeme Staljina.

“Ali kada sam već pomenuo ovog diktatora, ispostavilo se da je on to što je radio u svoje vrijeme i svojoj zemlji radio dobrim dijelom u opštem interesu jer je stvorio, istina silom i diktaturom, od jedne zemlje sa drvenim plugom moćnu industrijsku zemlju i velesilu. Ali, ovaj naš diktator Đukanović  je krenuo u kontra smjeru, vodeći Crnu Goru prema drvenom plugu, uzimajući od građana da bi nadomjestio tajkunima i mafijašima, radeći isključivo u svom ličnom interesu”, smatra Vučinić i dodaje da povlačenje rebalansa budžeta “jasno pokazuje da je ovoga puta naš diktator u iživljavanju nad narodom  više nego pretjerao, pa ga u rebalansu budžeta nijesu mogli podržati ni koalicioni partneri.”

“Što nam je donijela privatizacija KAP-a!? Izgleda nevjerovatno ali je istinito, da se desilo da jedna fabrika i njena privatizacija  povuku na dno cijelu državu i da ugrozi i naruši njen ekonomski i pravni sistem. Za sve što se dešavalo u KAP-u izgovor je bio da se to radi zbog zaposlenih, zbog 1.200 radnika i njihovih porodica koju je pratila formalna izjava: ‘da bi se sačuvala aluminijumska industrija’. Sada, poslije izglasavanja zakona o prijevremenom penzionisanju koji predstavlja svojevrstni presedan i koji na najgrublji način gazi Ustav  jer je donešen za samo jedno preduzeće i na nešto više od mjesec dana, radnika u KAP-u gotovo da i neće biti, jer će ih većina završiti na Fond PIO a ostatak na Biro rada”, tvrdi poslanik DF-a.

“Nažalost, samo  nam vrijeme može jasno pokazati zbog čega i zbog koga je sve ovo rađeno oko KAP-a iako se to već dobro zna. Ali, kod nas u Crnoj Gori se pokazalo da se ne vjeruje ni vlastitim očima, nego se uvijek traži dokaz više. U KAP je uveden stečaj i niko ne može zabraniti Deripaski da i on podnese plan o reorganizaciji ili onemogući  da se taj plan ne usvoji. Ili, u slučaju bankrota, niko ne može zabraniti En plus grupi da se pojavi na licitaciji pod svojim ili nekim drugim imenon i kupi KAP kao imovinu kroz stečaj. Ovaj put, KAP bi bio očišćen od dugova koje bi platili građani i očišćen od radnika koji su neustavnom  izmjenom zakona prebačeni na Fond Pio i Biro rada, opet na teret građana.

I više je krajnje vrijeme da se KAP skine sa leđa građana Crne Gore. Neka te dugove plaća onaj ko je stajao iza njih i državnih garancija, od onih 300 milona koje su umjesto u KAP uložene u privatne džepove i neka  poreski dug Elektroprivrede prebija na svoj račun a ne na račun građana Crne Gore”, kaže Vučinić .

 

 

Portal Analitika