Politika

GOATI: Preoštra ocjena Đukanovića o parlamentarnoj diktaturi

0608goati
P
remijer Milo Đukanović je komentarišući odluke Parlamenta u posljednjih mjesec, poručio da su, kroz želju da se pokaže nova većina u skupštini u odnosu na vladine prijedloge, Parlamentu zapravo data ovlašćenja koja mu u ustavnoj podjeli vlasti ne pripadaju.

GOATI: Preoštra ocjena Đukanovića o parlamentarnoj diktaturi
Portal AnalitikaIzvor

Zato se Đukanović plaši da, kako je kazao, ne postanemo na taj način zarobljenici parlamentarne diktature:

''Parlament sada počinje da se bavi pitanjima ekonomske politike, parlament počinje da se bavi pitanjima ne samo parlamentarnih istraga, veoma često te istrage imaju svojstva i klasičnih tužilačkih istraga. Parlamen počinje da se bavi pitanjima revizija odluka žirija,čije je članove sam birao. Mislim da je to pitanje o kojem treba da povedemo zaista računa jer se plašim da na taj način postajemo zarobljenici parlamentarne diktature,ili diktature političkog voluntarizma ili ako hoćete još preciznije diktature nekompetentnosti,jer se tamo pokušava razgovarati o pitanjima koja ne pripadaju Parlamentu kao političkom tijelu,već svugdje u svijetu pripadaju Vladi.''

Politički analitičar Vladimir Goati, komentarišući za Antenu M takvu ocjenu Đukanovića na račun Skupštine, kaže:

''Mislim da je to dosta jaka ocjena,prije bi se moglo reći dikataure političkih faraona koji čine vladajuću koaliciju,odnosno njihova nesložnost,što nije princip koalicione Vlade. Manje bih bio spreman da prihvatim izraz parlamentarne diktature. Parlament je ovlašćen da prihvata bilo koji zakonski prijedlog i ima na neki način negativnu moć u odnosu na izvršnu vlast. To se teško može nazvati nekom demonstracijom sile,diktaturom Parlamenta.''

Goati smatra da zarad boljih odnosa Parlamenta i Vlade, odnosi u koaliciji moraju da budu definisani:

- Pitanje je koalicije da li ta koalicija ima zajedničke ciljeve koje teži da ispuni. Pošto ima većinu u Parlamentu i ako ima zajedničke ciljeve onda može da se situacija riješi,a ako to ne može da uradi problem je u koaliciji a ne u Parlamentu. Ovdje je ipak riječ o vrhovima političkih partija koje čine parlament - mišljenja je Goati.

Potpredsjednik skupštine Branko Radulović iz DF-a kaže da je po njegovom mišljenju Đuaknović sinoć optužio mnoge adrese bez valjanih dokaza. Nijesu tačne tvrdnje Đukanovića o opoziciji, o ekonomskom stanju a ponajmanje ona, kaže Radulović, o Parlamentu:

- Uloga parlamenta u svakom demokratskom,normalnom sistemu je ključna. Parlament je mjesto gdje se sabiraju svi najznačajniji činioci. Ne znam o čemu parlament treba da odlučuje ako ne o budžeti i rebalansu budžeta,ako ne o ključnim ekonomskim pitanjima, ako ne o sistemskim zakonima, o evropskim integracijama, ako ne o nečemu što u velikoj mjeri,ili dominantnoj mjeri određuje sadržajnost Crne Gore - konstatovao je Radulović.

 

Portal Analitika