Politika

Pozitivna: Principu odgovornosti se gubi svaki trag

0608gorandjurovicok
N
ajveća prepreka ulasku Crne Gore u EU je nedostatak odgovornosti, kako lične i moralne tako i one komandne. Odgovornost kao zaboravljena kategorija je ono što evropski zvaničnici pokušavaju, u početku diskretno, a danas i otvoreno, vratiti u crnogorski političko-ekonomski ambijent, ocijenio je član Predsjedništva Pozitivne Goran Đurović.

Pozitivna: Principu odgovornosti se gubi svaki trag
Portal AnalitikaIzvor

U saopštenju koje je Portalu Analitika dostavio stranački medijski tim se ističe da je Pozitivna Crna Gora svjesna potrebe da se za greške i propuste snosi određeni vid odgovornosti, jer je to jedini put ka vraćanju povjerenja crnogorskih građana u državne  institucije.

-Odgovornost je u većoj ili manjoj mjeri postojala sve do dolaska sadašnje garniture na vlast i od tada joj se gubi svaki trag. DPS je na vlasti poslednjih dvadeset i četiri godine, za to vrijeme su uspjeli da devastiraju crnogorski političko-ekonomski ambijent, a nijesu snosili bilo kakav vid odgovornosti. Ovakav model ponašanja bio je motivator i za one na nižim funkcijama da slobodno rade šta hoće od državnih kompanija i javnih preduzeća. Dugačak je spisak DPS-SDP direktora koji relaksirano obavještavaju crnogorsku javnost o novom zaduživanju i gomilanju dugova, kao i o neplaćenim porezima i doprinosima. Oni su svjesni činjenice da će njihov nerad i  javašluk proći nekažnjeno- ukazao je Đurović.

Kako je naveo, Pozitivna Crna Gora je pokazala na sopstvenom primjeru da neće tolerisati loš rad i da će, ma kako to nekome bolno bilo, uspostaviti sistem odgovornosti „koji će biti još rigorozniji onda kada budemo u prilici obavljati neku od državnih funkcija“.

-Princip odgovornosti je nešto što smo obećali građanima Crne Gore i nešto od čega nećemo odustati i po čemu se suštinski razlikujemo od partija na vlasti. Sada treba da odgovaraju konkretno oni koji su odgovorni za 102 miliona izdatih garancija KAP-u, za aferu „Snimak“ i za lošiju turističku sezonu od one koju su najavljivali. Sistem vladanja lišen bilo kakve odgovornosti doveo je prirodno  i do negativne kadrovske strukture, u kojoj je najvažnije biti član neke od partija na vlasti. Kada imate situaciju u kojoj nemate kvalitetnu kadrovsku politiku pojačanu sa neuspostavljenim sistemom odgovornosti, za posljedicu morate imati lošu ekonomsku situaciju i srljanje u nova  dugovanja koja nas vuku na dno- rezonuje Đurović.

Pozitivna Crna Gora je, naglašava, uputila jasnu i nedvosmislenu poruku da će istrajati na putu ozdravljenja crnogorskog političko-ekonomskog ambijenta, koji je ozbiljno obolio od neznanja, nerada, nepotizma i javašluka.

-Ovo su društvene bolesti koje su posljedica sistema koji predugo vlada i samim tim atrofira. Otklon od takvog načina upravljanja je prvi korak u dobrom pravcu, koji ne samo da nam treba već je i nužan- zaključio je Đurović.

Portal Analitika