Abiznis

Radnici KAP-a traže povraćaj novca iz stambenog fonda

0608kapok
S
indikat aluminijuma, na čelu sa Radom Krivokapićem, predao je zahtjev Privrednom sudu za povraćaj uzetih sredstava iz stambenog fonda, kao dijela stečajne mase Kombinata aluminijuma (KAP), navodi se u biltenu te sindikalne organizacije.

Radnici KAP-a traže povraćaj novca iz stambenog fonda
Portal AnalitikaIzvor

Iz stambenog fonda država i ruski partner u KAP-u pozajmili su oko 2,5 miliona eura za kupovinu sirovine i nabavku električne energije, kako bi u fabrici nastavili proizvodnju.

Dan piše da su radnici u ponedjeljak završili sa podnošenjem zahtjeva za isplatu plata koje im se duguju, za prijavu tog potraživanja u stečajnu masu. Radnicima se duguje junska plata i dio zarade za osam radnih dana u julu. Nedavno je zaposlenima isplaćena akontacija za jul, na ime plate, koje su primili umanjene 50 odsto.

-Izvršni odbor je donio odluku da Sindikat potpiše sporazume sa svakim zaposlenim koji nije riješio stambeno pitanje, a napušta KAP po bilo kom osnovu, o isplati sredstava iz stambenog fonda u iznosu od po 177 eura po godini staža provedenog u KAP-u nakon okončanog obračuna obaveza iz stečajnog postupka povraćaja i njihove uplate- navodi se u biltenu koji je objavljen u ponedjeljak.

Sindikat je uputio i zahtjev Vladi, kako bi pokušao naći način da se obezbijedi „određeni adekvatni socijalni program“, kako bi 420 radnika koji, kako se navodi u biltenu, mogu da ostvare penziju, tako i za još najmanje 100 koji će se naći kao eventualni višak.

Među radnicima vlada veliko nezadovoljstvo i situacija je krajnje napeta, s obzirom na to da u petak ističe ugovor o radu na mjesec, koji je poslodavac produžio svim zaposlenima.

Portal Analitika