Društvo

Novosti: Centrala vehabija preseljena iz Plava u Rožaje

0608vehabijeok
O
kupljanja vehabija u Plavu i na Hajli kod Rožaja protekla su ove godine bez incidenata, pišu Večernje novosti.

Novosti: Centrala vehabija preseljena iz Plava u Rožaje
Portal AnalitikaIzvor

Prema navodima tog lista, prošle nedjelje su vehabije prvi put održali skup na Hajli, planini kod Rožaja u pograničnom dijelu ka Kosovu. Boravili su u malim šatorima u kampu, na čijem ulazu su se vijorile zastave Turske i Saudijske Arabije, u kojoj je vehabizam priznat kao zvanično učenje.

“Dan kasnije, stočari koji su se sa stadima izdigli na Hajlu u strahu su zaobilazili mjesto gdje su se okupile vehabije, koje su se i ove godine boravili u Plavu na tradicionalnim 13. "Islamskim susretima", pišu Novosti.

Ove godine, za razliku od nekih ranijih slučajeva, skupovi su prošli bez incidenata.

-Vehabijski pokret u Crnoj Gori zaživio je u Plavu, a potom je centrala preseljena u Rožaje, gdje djeluje oko 200 vehabija. Jačanje ovog pokreta bilo je povod da sekretar Instituta za bezbjednosne studije pri Fakultetu bezbjednosti u Beogradu, dr Darko Trifunović nedavno izjavi da ne treba isključiti mogućnost da i Crna Gora može biti na udaru vehabijskog pokreta, jer je njena teritorija uvijek bila na meti islamskih fundamentalista. On je ocijenio da je Crna Gora je u takozvanoj inkubacionoj fazi. Prema njegovim tvrdnjama, vehabije sa juga i sjevera ne pripadaju istoj etničkoj grupaciji i imaju različite ciljeve, ali iste metode. Cilj je, kako je naveo, odvajanje i zaposjedanje teritorije, a metod je isti onaj koji primenjuje i Al kaida u različitim formama.

On je ustvrdio da se vehabijski pokret finansira i od novca zarađenog od šverca narkotika. Izvor Novosti naglašava da su vehabije u Crnoj Gori na oku ANB-a, ali da ne treba smetnuti s uma da su česti gosti vehabija u Plavu na „islamskim susretima“ ranije bile vehabije iz Novog Pazara osuđene zbog planova o terorističkim napadima.

"Jedan dio novca ide preko tzv. albanske veze i Kosova. Na crnogorskoj teritoriji postoji široko razgranata mreža švercera droge sa Kosova. Nedavno je u Crnoj Gori svoje pipke pustio i ozloglašeni klan Osmani. Tradicionalno, pripadnici organizovanog kriminala, porijeklom iz Crne Gore, su bili uključeni u transfer droge prema zemljama zapada, ali je njih neko „očistio“ tako da je sad tržište mahom u rukama albanske mafije pa je i Crna Gora, nažalost kao i Srbija, postala poligon za prodaju droge", kaže Trifunović.

Veza kriminala i vehabijskih grupa, koje, između ostalog, služe kao dimna bomba, odnosno za odvlačenje pažnje javnosti sa poslova organizovanog kriminala na drugu stranu, logična je, kaže izvor lista.

-Koliko je stvar sa vehabijama ozbiljna svjedoči i to što je o ovom problemu raspravljao i Odbor za bezbjednost Skupštine Crne Gore, odnosno o vezama rožajskog narko-kartela, koji je predvodio odbegli narko-bos Safet Sajo Kalić, sa vehabijama u Crnoj Gori. Kako je saopšteno za javnost, članovi odbora su „informisani da nije registrovana podrška vehabijama u Crnoj Gori od organizovanog kriminala“. Međutim, na ovoj sjednici se čulo da ANB Crne Gore sumnja da crnogorske vehabije finansira novopazarski narko-kartel, koji tjesno sarađuje sa narko-klanom iz Rožaja- zaključuje se u članku.

foto: Fonet

Portal Analitika