Politika

ĐUKANOVIĆ: Vlada opstaje, izostankom rebalansa budžeta parlament odlučio da zatvori KAP

milortcgok0508
P
redsjednk Vlade Milo Đukanović kazao je, u intervjuu za RTCG, da je izostankom potrebne većine za Vladin rebalans budžeta „parlametn poslao poruku da je odlučio da zatvori Kombinat aluminijuma Podgorica“.

ĐUKANOVIĆ: Vlada opstaje, izostankom rebalansa budžeta parlament odlučio da zatvori KAP
Portal AnalitikaIzvor

Premijer je istakao da je time Skupština otvorila pitanje da li ova Vlada koja je dobila podršku na izborima u oktobru ima podršku koalicione većine formirane u parlamentu.

Đukanovć je uvjeren da će Vlada opstati i uprkos nesuglasici koalicionih partnera i napominje da eventualno neizglasavanje rebalansa ne znači pad Vlade.

- Rebalans je povučen na zahtjev ministra finasnija kad je ustanovljeno da ne postoji podrška parlementa. Suština oko koje smo se razlikovali je KAP. Naš doživljaj u Vladi je da je parlament nepodržavajući rebalans budžeta željeo da donese odluku da ugasi KAP. To smo zaključili jer KAP može opstati samo ako ima potpisan dugoročni ugovor o snabdjevanju električnom energijom. Tog ugovora nema jer EPCG nije spremna da potpiše ugovor bez prethodnog regulisanja duga KAP-a prema tom  preduzeću. Svjesni toga a procjenjujući da je KAP važan za državu u Valdi smo predložili rebalans kako bi postao atraktivan za strane investitore – rekao je premijer za Javni servis.

Istakao je da odluka parlamenta štetna jer se gubi sada 1200 a u perspektivi 500 radnih mjesta.

- Kroz želju da se demonstrira neka nova većina u odnosu na Vladine prijedloge,  parlametu se daju ovlašćenja koja mu po Ustavu ne pripadaju. Parlamet sada počinje da se bavi pitanjima ekonomske politike, bavi se pitanjima ne samo parlementarnih istraga jer te istrage veoma često imaju karakter i tužilačkih istraga. Parlament se bavi i pitanjim revizije odluka žirija koji su dobili mandat od tog parlameta – rekao je Đukanović.

Na pitanje novinara zašto je to tako premijer je  odgovorio da je „to pitanje o kojem treba da povedemo računa“.

- Imajući u vidu prirodu parlementa ne samo našeg, mi postajemo zarobljenici parlamentarne diktature ili ako hoćete diktatura političkog voluntarizma ili ako oćete još preciznije diktature  nekompetentnosti  jer se tamo pokušava razgovarati o pitanjima koja ne pripadaju parlametu kao političkom tijelu. To su pitanja o kojima se na svakom mejstu na svijetu razgovara u Vladi podrazumijevajući određenu kompetentnost vlade – kazao je premijer.

Đukanović dodaje da je rekonstrukcija izvršne vlasti permanentan proces.

Odgovarajući na pitanje novinara Andrije Nikolića da li će biti rekonstrukcije ako Vlada preživi, Đukanović je rekao „preživjeće Vlada nemojte da sumnjate“.

- Rekonstrukcija je što se mene tiče jedan proces koji je uvijek otvoren i ja to ne vidim kao čin koji će u jednom danu promjeniti polovinu Vlade već niz poteza kojim ćemo u vladi obezbjeđivati one koji su trenutno najpotentniji da daju najveći doprinos ciljevima koje Vlada ima. Oće li to biti jedna promjena svakog dana ili neće biti promjena zato što nema sposobnijih od onih koji su u Vladi, što je najmanje vjerovati, to je najmanje važno. Rekonstrukcija Vlade je paermanentan proces – poručio je Đukanović.

Premijer je istakao da ni on niti bilo ko u Vladi ne želi da ostane u Vladi u kojoj će morati da savladava barijere koje mu postavlja koalicioni partner koji je konstituisao istu tu Vladu.

Premijer je naveo da bi novi izbori, samo godinu dana od formiranja Vlade, predstavljali neodgovornost političkih konstituenata.

- To bih smatrao trošenjem energije i povjerenja koje su nam građani dali na zadnjim izborima. Zato nam je potrebno još par mjeseci razgovora i stoga je pametna odluka o povlačenju rebalansa. Na taj način ćemo dodatnim razmišljanjem donijeti političke odluke sa najvišem stepenom odgovornosti. Na žalost, dobili smo nekoliko poruka i moramo da provjerimo u narednim mjesecima lojalnost svih u Vladi. Ako se potvrdi validnost našeg sporazuma, ne trebaju nam novi izbori – rekao je Đukanović.

On je napomenuo da i Krivokapić ne bi volio da ga njegovi glasači optuže za saradnju sa onima koji, kako kaže, nijesu opozicija vlasti već državi.

Đukanović je kazao da SDP samo ostao  dosljedna svojoj pogrešnoj odluci o KAP-u iz 2005. godine i da bi sada radije ugasila tu fabriku.

Kada su u pitanju 500 kovertiranih ostavki službenika u Vladi, Đukanović je istakao da je taj potez proizveo efekat koji je htio da se postigne.

- Kovertiranjem ostavki želio sam da podstakenem osjećaj solidarnosti na podministarskom nivou i to je omogućilo ministrima da naprave selekciju. Jedan značajn broj na poministarskom nivou je ostao a značajan dio je promjenjen – rekao je Đukanović.

Odgovarajući na pitanje da li je došlo vrijeme da se izvrše rekonstrukcije u DPS-u, Đukanović je odgovorio da je DPS jedina partija koja se nalazi u stalnoj rekonstrukciji i da joj je sposobnost da se mjenja omogućila da ovoliko opstane na vlasti.

 

foto: rtcg

Portal Analitika