Društvo

Mihailo: I proslava Đurđevih stupova u cilju denacionalizovanja Crnogoraca

mihailo
C
rnogorska pravoslavna crkva reagovala je povodom toga što su na proslavi 800 godina manastira Đurđevi stupovi Cetinjski manastir i manastir Ostrog prikazani kao dio srpske tradicije i kulturne baštine, izjednačeni sa srpskim svetinjama u Srbiji i na Kosovu, a locirani pod Pećkom patrijaršijom.

Mihailo: I proslava Đurđevih stupova u cilju denacionalizovanja Crnogoraca
Portal AnalitikaIzvor

U CPC zamjeraju “neprihvatljiv” odnos crnogorskih zvaničnika koji su svojim prisustvom uveličali  skup okupatorske asimilacione i nekanonske SPC na teritoriji Crne Gore.

“Na  javnoj sceni u Crnoj Gori je naizmjenično, čas u većoj čas u  manjoj mjeri kontinuirano prisutno srpsko denacionalizovanje Crnogoraca. Najnovija potvrda toga je proslava 800 godišnjice manastira Đurđevi Stupovi. Srpski patrijarh je na ovoj proslavi izjednačio  crnogorske svetinje, Cetinjski manastir i manastir Ostrog koji su oružjem u ruci branili Crnogorci, a ne Srbi, sa srpskim svetinjama u Srbiji i na Kosovu locirajući ih pod Pećkom patrijaršijom”, navodi se u saopštenju arhiepiskopa cetinjskog, mitropolita Mihaila, dostavljenom   Portalu Analitika

“Oni su prikazani, kao što ih SPC stalno falsifikatorski  predstavlja, kao dio srpske tradicije i kulturne baštine, iako to nijesu. Nije prihvatljiv ni odnos zvaničnika i nadležnih organa. Oni prisustvom uveličavaju skupove i slavlja okupatorske, asimilacione i nekanonske SPC na teritoriji Crne Gore, a zapostavljaju svetkovine i svečanosti domicilne CPC. Izdašno pomažu Srpsku, a marginalizuju Cnogorsku crkvu dovodeći ujedno i njihove vjernike kao građane Crne Gore u neravnopravan i nejednak položaj, što predstavlja masovno kršenje ljudskih prava. Diskriminacija CPC se ogleda i u imovinskom crkvenom pitanju ,pošto crnogorskim svetinjama i crkvenom imovinom  već decenijama upravlja i gazduje SPC.

Iz CPC se pitaju - kada će doći kraj ovakvim metodama da se zarad politike pomaže  bogata Srpska, a zapostavlja  domicilna i siromašna, Crnogorska pravoslavna crkva ,tj crkva pravoslavnih Crnogoraca?! Kada će doći kraj podržavanim diobama u Crnoj Gori kojima se ona iz istorijskog subjekta pretvara u objekat vladavine?!

 

 

Portal Analitika