Politika

KALUĐEROVIĆ: Marković zabrinut za sopstvenu poziciju

velizar
P
oslanik Socijalističke narodne partije Velizar Kaluđerović ocijenio je u izjavi dostavljenoj Portalu Analitika da su stavovi predsjednika Ustavnog suda Milana Markovića o ustavnim promjenama u oblasti pravosuđa temeljeni na procjeni sopstvene pozicije u pogledu mogućnosti da ponovo bude biran za sudiju i predsjednika Ustavnog suda.

KALUĐEROVIĆ: Marković zabrinut za sopstvenu poziciju
Portal AnalitikaIzvor

- Usvajanjem Ustavnih amandmana, Skupština Crne Gore je, uz promjenu načina izbora predsjednika i sudija Ustavnog suda, Ustavnim zakonom za sprovođenje Amandmana I do XVI, utvrdila i obavezu da se u najkraćem roku izvrši novi izbor svih sudija Ustavnog suda.

Jasno je da aktuelni i odlazeći predsjednik Ustavnog suda, svoje ocjene da su nova ustavna rješenja „... atak na Ustavni sud...“ i da „... prekid mandata sudijama Ustavnog suda nije bio potreban...“, isključivo temelji na procjeni sopstvene pozicije u pogledu mogućnosti da ponovo bude biran za sudiju i predsjednika Ustavnog suda, naveo je Kaluđerović u saopštenju dostavljenom Portalu Analitika.

Marković je ranije u izjavi za Antenu M ocijenio da su ustavne promjene u oblasti pravosuđa atak na nezavisnost Ustavnog suda.

Prema Kaluđerovićevim riječima, gotovo je neshvatljivo da je za aktuelog predsjednika Ustavnog suda dosadašnje ustavno rješenje po kojem je i predsjednika i sve sudije Ustavnog suda predlagao predsjednik Crne Gore, a birala Skupština većinom svih poslanika, manje ispolitizovano od novog ustavnog rješenja po kojem će dva kandidata za sudije Ustavnog suda predlagati predsjednik Crne Gore a pet kandidata nadležno radno tijelo Skupštine, a izbor vršiti Skupština dvotrećinskom većinom svih poslanika.

- Dakle, aktuelni i odlazeći predsjednik Ustavnog suda je priželjkivao da ostane nepromijenjeno dosadašnje rješenje po kojem se i kandidovanje i izbor predsjednika i sudija Ustavnog suda završavalo u krugu (jedno)partijskih istomišljenika.

Očigledno je i dosadašnji rad Ustavnog suda bio podređen željama i interesima (jedno)partijskih istomišljenika.

Kao jedan od drastičnih primjera da je Ustavni sud pod dominantnim uticajem aktuelne vlasti i da se prvenstveno brine da zaštiti pojedinačne i grupne interese vladajuće vrhuške, navodimo da od februara 2011.godine Ustavni sud izbjegava da donese Odluku o ocjeni ustavnosti odredbi Zakona o budžetu, na predlog poslanika SNP-a, kojom je Vlada otela od Skupštine pravo donošenja Odluka o zaduživanju Crne Gore.

Posljedice ovakvog dvoipogodišnjeg ćutanja Ustavnog suda su sa dramatično štetne po čitavo crnogorsko društvo, jer smo svi svjedoci da se upravo sa ovim vremenom ćutanja Ustavnog suda poklapa i Vladino izdavanje garancija KAP-u i druge Odluke o zaduženju koje su već pale na teret svih građana Crne Gore i mjere se stotinama miliona eura.

Mi u SNP-u nemamo dilemu da usvojene ustavne promjene donose kvalitetnija rješenja kao što, takođe, nemamo dilemu da je, iz naprijed navedenih razloga, nužan ponovni izbor svih sudija Ustavnog suda, zaključio je Kaluđerović.

 

 

Portal Analitika