Društvo

ĐORĐEVIĆ: Amfilohije morao da se pomiri sa Dačićem

Mirkodjok2607
A
nalitičar religije Mirko Đorđević rekao je u izjavi za Portal Analitika, da je mitroplit Amfilohije morao da prihvati pomirenje sa srpskim premijerom Ivicom Dačićem jer dobar dio episkopata podržava zajedničko djelovanje države i crkve.

ĐORĐEVIĆ: Amfilohije morao da se pomiri sa Dačićem
Portal AnalitikaIzvor

Odgovarajući na pitanje da li postoji mogućnost da je Ivica Dačić morao da se pomiri sa Amfilohijem zbog opasnosti da će izgubiti političke poene, Đorđević je istakao da „stoji ta sugestija“.

- Ali sa druge strane i sam mitropolit Amfilohije je morao da povuče ovakav potez jer bi mu pao rejting  s obzirom da dobar dio episkopata slijedi liniju patrijarha Irineja koji je za to da crkva i država zajednički rade na istim problemima koji stoje pred državom i društvom – rekao je Đorđević za Portal Analitika.

Na jučerašnjoj proslavi povodom osam vjekova manastira Đurđevi stupovi premijer Srbije je zagrlio mitropolita Amfilohija i rekao da su se pomirili.

Amfilohije je u maju ove godine, tokom molebana za Kosovo u centru Beograda, rekao da se moli za upokojenje vlade i Skupštine Srbije, da im se oprosti svaki grijeh, voljni i nevoljni, i pomolio se za "vaskrs Kosova, cijele Srbije i roda srpskog".

Đorđević je podsjetio da Dačić vodi politiku otvaranja prema EU ali da se dobar dio episkopata tome protivi.

- To je najizraženije od 2003. kad je objavljen memorandum SPC o Kosovui i Metohiji.  Ovaj znak pomiranja puno govori jer ako bi se ostalo na tome sučeljavanju iz 2003. odna bi odnosi između dražavae i crkve bili dovedeni u pitanje.  U tom smislu vidim da je ovo neki znak u smjeru pomiranja jer bi potpuno bilo nelogično da će Dačić i vlada Srbije odustati od evropske politike ali neće lako ni dobar dio episkopata prihvatati rješenje za Kosovo koje je prihvatila srpska vlada – rekao je Đorđević.

 

Portal Analitika