Politika

ABAZOVIĆ: Podrška članstvu u NATO trenutno neprofitabilna za partije

dritan
P
olitički subjekti treba da budu aktivniji u cilju povećanja podrške članstvu Crne Gore u NATO, iako to trenutno nije profitabilno imajući u vidu malu podršku javnosti kada je taj proces u pitanju, smatraju u Pozitivnoj Crnoj Gori.

ABAZOVIĆ: Podrška članstvu u NATO trenutno neprofitabilna za partije
Portal AnalitikaIzvor

Ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić najavio je na konferenciji za novinare da će, u cilju povećanja podrške građana NATO integracijama, uslijediti pojačano angažovanje javnih funkcionera, političkih partija i parlamentaraca.

Poslanik Pozitivne Dritan Abazović kazao je da najava Lukšića svakako raduje, ali se postavlja pitanje da li je to trebalo uraditi ranije.

“Naša komunikaciona strategija je vać odavno trebalo da bude osmišljena i umnogome implemntirana, ali od toga nema ništa, odnosno - rezultat je poražavajući”, rekao je Abazović agenciji MINA.

On je kazao da Pozitivnu do sada nas niko nije kontaktirao po tom pitanju “što dosta objašnjava zašto nedostaju konkretni rezultati”.

“Ovdje ne mislim samo na Pozitivnu, nego generalno na sve zainteresovane činioce društva koji mogu da pomognu tom procesu”, pojasnio je Abazović.

Prema njegovim riječima, priključenja Alijansi mora se odvijati u otvorenom dijalogu sa građanima, a u njemu treba pozvati sve zainteresovane strane, računajući i protivnike učlanjenja.

“Da li će se to desiti na jesen ostaje da se vidi, ali u svakom slučaju, nalazimo se u velikom zakašnjenju koje je teško nadokanditi. Ipak, saglasan sam sa tim da vrijedi pokušati”, naveo je Abazović.

On smatra da bi partije koje se zalažu za ulazak u NATO trebalo da daju aktivniji doprinos i utiču na svoje članove i glasače, ali i da podršku ne treba tražiti samo u partijama, već u svim zainteresovanim subjektima, s obzirom da se radi o spoljno-političkom prioritetu države.

“Istina je da nam je potrebna veća aktivnost političkih subjekata, koji usljed male podrške koju sada uživa NATO shvataju da im to baš i nije profitabilno nametati. Međutim, ponekad treba zanemariti partiski interes, i odraditi svoju emancipatorsku funkciju u politici, ma koliko to koštalo”, naglasio je Abazović.

On je ocijenio da, na duge staze, svi puno više dobijaju.

“Stoga očekujem od svojih, kao i od kolega iz drugih partija, da se više angažujemo u tom pravcu”, kazao je Abazović.

Na pitanje da li u Pozitivnoj planiraju neke aktivnosti u tom pravcu, ili smatraju da je dovoljno to što se zna da su programski opredijeljeni za ulazak u NATO, on je naveo da planiraju aktivnosti koje se prevashodno odnose na akcije sa mladima i otvorene debate oko učlanjana.

“Međutim, ova tema zaslužuje da ima svoj krovni plan aktivnosti u kome bi bili involvirani između ostalih, i svi politički subjekti. Jedino na taj način možemo očekivati konkretan rezultat kada je u pitanju povećanje procenta podrške građana Crne Gore NATO integracijma”, smatra Abazović.

Prema njegovim riječima, programsko opredeljenje ili retoričko zalaganje po principu “znaju svi da smo mi za to” neće pomjeriti stvari sa mrtve tačke.

“Valjda smo iz oskustva naučili tu lekciju. Moramo biti aktivni u agrumentaciji, i u razgovoru sa članstvom, i sa građanima koji imaju drugačija uvjerenja od naših ili ih ova tema uopšte ne interesuje”, zaključio je Abazović.

 

 

Portal Analitika