Politika

Marković: Izmjene Ustava atak na nezavisnost Ustavnog suda

milanok
N
edavno su u crnogorskom parlamentu poslanici usvojili izmjene Ustava u dijelu pravosuđa, koje su bile osnov za nastavak našeg uspješnog puta ka Evropi.

Marković: Izmjene Ustava atak na nezavisnost Ustavnog suda
Portal AnalitikaIzvor

Izmjenama je izmedju ostalog predviđeno da sudije Ustavnog suda budu birane dvotrećinskom većinom u skupstini, a ako takve većine ne bude, u drugom krugu biće potrebna podrška tri petine poslanika.

Predsjednik Ustavnog suda Milan Marković komentarišući izmjene Ustava, za Antenu M kaže da nova rješenja nijesu dobra iz više razloga:

-Mislim da nije dobro da pet kandidata predlaže skupštinski odbor jer time može da dođe do veće politizacije u izboru sudija Ustavnog suda.

Sa druge strane,mislim da nije dobro što će doći do prekida mandata sudijama prije isteka mandata. Time se narušava princip vladavine prava i pravne države odnosno princip pravne predvidljivosti. Sistem stečenih prava je naruušen i bojim se da se stvara jedna loša praksa. U principu je bolje da se ima jedna kvalifikovana većina ali pitanje u koje ne želim da ulazim je da li će ona biti izvjesna i da li će tu biti nekih političkih trgovina, to ostaje da vidimo. U suštini nijesam siguran da su to dobra rješenja, navodi Marković.

Marković kaže da prekidanje mandata sudijama Ustavnog suda nije potrebno, te ocjenjuje da je posrijedi presedan i atak na nezavisnost i nepristrasnost suda:

- Politika je tu postala dominantna više nego što je neophodno. Prekidati mandat sada sudijama nije bilo potrebno. To ne samo što nije dobro iz razloga institucionalnog kontinuiteta,već predstavlja i presedan nepoznat savremenim demokratijama.

To je protivno načelu pravne izvjesnosti,pravne predvidljivosti kao osnovnim principima vladavine prava i u krajnjem predstavlja jednu vrstu političkog voluntarizma i samovolje parlamenta.

To je jedna vrsta ataka na Ustavni sud, a mislim da to nije u redu i nije dobar put. Svi se zalažemo za vladavinu prava i pravnu državu a to znači mora da se štiti institucija i sistem mandata da bi ljudi radili svoj posao. Ovo je i određena vrsta ataka na nezavisnost i samostalnost Ustavnog suda.

Na kraju Marković poručuje:

-Nemamo predlagača od sudske vlasti,dakle nijesu sve tri grane vlasti zastupljene u procesu odlučivanja i biranja. Ja ne sumnjam u kredibilitet VK, ali mislim da imamo i mi dovoljno potencijala i mogućnosti i mislim da se u ovom periodu od dvije godine nije dovoljno čula pravna struka.

Iz Evropske komisije su pak ocijenili da su izmjene baš ono što su očekivali, te su zato predložili otvaranje pregovora u poglavljima 23 i 24.

Pomoćnica ministra pravde za sektor pravosuđa i šef pregovaračke grupe za poglavlje -Pravosuđe i temeljna prava- Branka Lakočević kaže u izjavi za Antenu M da je preporuka siguran znak da ćemo najbitnija poglavlja otvoriti u decembru:

-Ja očekujem da ćemo istom dinamikom nastaviti reforme i sve mjere predviđene planovima. Samim tim,očekujem da otvorimo pregovore u tim poglavljim a u datim rokovima. Dakle, neće biti prolongiranja rokova već će to biti decembar tekuće godine, kazala je Lakočević.

 

 

 

Portal Analitika