Društvo

Medojević: Umjesto rizorta niču stambeni kompleksi

medo
O
rganičeni prostor Crne Gore se od 2000. godine doživljava kao resurs za pravljenje privatnih dilova, pa smo zato u sporu sa vladajućom ekonomskom politikom, ocijenio je za Dan lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević.

Medojević: Umjesto rizorta niču stambeni kompleksi
Portal AnalitikaIzvor

On je komentarišući Vladine streteške projekte poput Porto Montenegro, Luštice bej, Svetog Stefana, ostrva Sveti Marko i sličnih, gdje se velike površine daju u zakup na veliki broj godina ili prodaju, pri čemu država nema koristi, već se te površine pretvaraju u stambene zone, kazao da Demokratski front zastupa drugi ekonomski koncept.

„Crna Gora treba da nađe svoju računicu kako da najbolje iskoristi resurse. Naravno, ne možemo sve sopstvenim sredstvima, ali favorizujemo koncept zajedničkog ulaganja. Država treba da ima profitabilan projekat gdje će se zapošljavati dosta radnika i koji će donositi prihode državi“, kazao je Medojević i istakao da država treba da uđe u zajedničko ulaganje sa najmanje 50 odsto vlasništva.

Kroz to zajedničko ulaganje, kako je dodao, država treba da obezbijedi dozvole, zemljište, infrastrukturu i dio kapitala, a ostatak kapitala da obezbijedi investitor.

„Vrlo je važno da investitori budu iz te branše. Na primjer, to što imamo u Luštici je veoma sporno, jer je kompanija Oraskom iz oblasti telekomunikacija i nema reference za turizam. Takođe imamo i naftnu kompaniju Sokar u Kumboru, koja prvi put investira u turističke kapacitete u Crnoj Gori. To znači da imamo neiskusne investitore, koji su kao takvi problematični, jer lako može da dođe do bankrota ili finansijskih problema, kao što se desilo upravo Oraskomu“,zaklju;io je Medojević.

 

 

Portal Analitika