Region

Gotovina počasni građanin Sinja

0408ante-gotovina
H
rvatskom generalu Ante Gotovini danas je, povodom održavanja 298. Sinjske alke, uručena povelja počasnog člana Viteškog alkarskog društva (VAD), prenose hrvatski mediji.

Gotovina počasni građanin Sinja
Portal AnalitikaIzvor

Gotovina je dobio i status počasnog građanina grada Sinja. Hrvatski general Mladen Markač takođe je proglašen počasnim članom VAD-a i počasnim građaninom Sinja, ali na Alku danas nije došao, objavljeno je na sajtu Index.hr.

Gotovina, koji je bio apsolutna zvijezda ovogodišnje Alke, dobio je povelju "u znak zahvalnosti za veliki doprinos u podsticanju domoljublja i slobodarskog duha koji je posebno došao do izražaja u ostvarenju stoljetnog sna hrvatskog naroda - slobode, samostalnosti i demokratije", rekao je predstavnik VAD-a Stipe Jukić, a prenijela agencija Hina.

Gotovina je izjavio da je "srećan i ponosan" što je proglašen počasnim članom VAD-a i počasnim građaninom Sinja i najavio je da će sjutra u Kninu učestvovati na obilježavanju Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, a hrvatski predsjednik Ivo Josipović je rekao u Sinju da to pokazuje kako "ljudi prepoznaju zasluge generala Gotovine za odbranu naše domovine".

Apelaciono vijeće Haškog tribunala je u novembru oslobodilo Gotovinu i Markača i poništilo prvostepenu presudu kojom je Gotovina bio osuđen na 24 godine zatvora, a Markač na 18 godina zatvora zbog progona srpskog stanovništva iz Kninske krajine i drugih zločina za vrijeme i poslije operacije "Oluja" u avgustu i septembru 1995. godine.

Podsjećamo, Ante Gotovina je proglašen i za počasnog građanina Splita. Hrvatska danas i sjutra obilježava Dan pobjede i domovinske zahvalnosti.

Sa druge strane, parastosi u Srbiji, RS i Hrvatskoj su služeni za srpske žrtve vojno-policijske akcije "Oluja", kada su hrvatske snage ubile najmanje 1.600 osoba srpske nacionalnosti a protjerale najmanje 250.000.

Portal Analitika