Politika

GOJKOVIĆ: Promijeniti Zakon o parlamentarnoj istrazi

0408obradG
Z
akon o parlamentarnoj istrazi treba mijenjati, kako bi se članovima Anketnog odbora omogućilo da imaju pravo da traže dokumentaciju sa oznakom tajnosti, kazao je za MINU poslanik Socijalističke narodne partije, Obrad Gojković.

GOJKOVIĆ: Promijeniti Zakon o parlamentarnoj istrazi
Portal AnalitikaIzvor

Skupština je u srijedu usvojila tehnički izvještaj o radu Anketnog odbora koji je utvrđivao činjenice u vezi afere Snimak, a u tom dokumentu nema konkretnih zaključaka i preporuka već prosti podaci o broju saslušanja i sjednica Odbora.

Gojković je kazao agenciji MINA da je očigledno da aktuelna zakonska rješenja nijesu najbolja i da pružaju mogućnost opstrukcije većine.

On je podsjetio da je aktuelno zakonsko rješenje predviđa da je za traženje dokumentacije potrebna većina u Odboru.

„To bi trebalo promijeniti, kako bi svaki član tog tijela mogao da traži dokumentaciju.To je jednostavna promjena koja se može vrlo lako uraditi da se omogući svakom od članova Odbora da ima pravo da traži dokumentaciju sa oznakom tajnosti od bilo kog organa“, naveo je Gojković.

On je podsjetio da Anketni odbor ima 12 članova, po šest iz vlasti i opozicije, ocjenjujući da uvijek onaj ko želi može da pravi opstrukciju.

„Takav je bio slučaj i sa našim zahtjevima da od pojedinih organa dobijemo dokumentaciju bez koje se ne mogu imati dokazi o zloupotrebama. Bili smo blokirani od vladajuće većine u tim zahtjevima i na kraju nijesmo mogli ni da snimamo sjednice Odbora“, rekao je Gojković.

Upitan da li bi trebalo mijenjati Poslovnik Skupštine, kako bi se omogućilo da opozicija u Anketnom odboru ima većinu, Gojković je kazao da to ne bi bilo dobro rješenje.

„Bez obzira što predstavljam opoziciju, u slučaju takvog rješenja onda bi vjerovatno mi zloupotrebljavali. Najbolje je da se parlamentarna istraga uredi na način da se poslanicima daju veća prava u dobijanju podataka za koje su zainteresovani“, rekao je Gojković.

On je naveo da je od prve sjednice Odbora Demokratska partija socijalista počela opstrukciju u radu tog tijela.

„Žalosno je što DPS nije svjestan činjenice koliko je njihovo djelovanje napravilo štetu državi i usporava njene evropske integracije“, rekao je Gojković.

Poslanik Demokratskog fronta, Vladislav Bojović smatra da se Zakon o parlamentarnoj istrazi mora hitno mijenjati kako bi se sankcionisali neistiniti iskazi pojedinaca pred Odborom, i neodgovaranje pravnih lica na zahtjev tog tijela.

„To se nameće kao obaveza, ukoliko se želi sačuvati dignitet parlamenta i ako se želi izgraditi povjerenje javnosti u parlamentarnu istragu kao moćan mehanizam skupštinskog nadzora“, rekao je Bojović agenciji MINA.

On ocijenio da su iskazi većine funkcionera DPS-a pred Odborom, bili puni neistina, „od kojih su neke bile uvredljive za javnost“.

„Iako zakon obavezuje da se mora istinito odgovarati na pitanja članova Odbora, kršenje tog propisa je bilo prisutno u ogromnoj mjeri“, naveo je Bojović.

foto: in4s.net

Portal Analitika