Politika

VUJANOVIĆ: Razmjena ambasadora nakon rješavanja statusa Crnogoraca

0404filipV
P
redsjednik Crne Gore Filip Vujanović kazao je da očekuje da će se ubrzo riješiti pitanje crnogorske nacionalne manjine na Kosovu, nakon čega bi uslijedila razmjena ambasadora dvije države.

VUJANOVIĆ: Razmjena ambasadora nakon rješavanja statusa Crnogoraca
Portal AnalitikaIzvor

“Nadam se, a i sa Kosova ima obećanje da će se normativne aktivnosti ubrzati, jer je važno za crnogorsku manjinu da dobije poziciju autentične zajednice i bude predstavljena i u parlamentu i drugim organima vlasti na adekvatan način”, rekao je Vujanović novinarima u Plužinama, javila je agencija MINA.
On je, odgovarajući na pitanje kada će Crna Gora poslati svog ambasadora na Kosovo, kazao da je njegov stav po tom pitanju neizmijenjen, odnosno da se mora obezbijediti adekvatna normativna pozicija crnogorskoj manjini, kako bi bila priznata kroz autentičnost njenog predstavljanja.
“Imam visoko razumijevanje kosovskih vlasti, i stalnu komunikaciju sa predsjednicom Atifete Jahjagom koja je najavila da će se to pitanje brzo riješiti i da ćemo razmijeniti ambasadore. Čim se to završi, kao predsjednik ću svoje obaveze po tom pitanju okončati”, rekao je on.
Ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić kazao je, na redovnoj polugodišnjoj konferenciji za medije održanoj krajem jula, da će Crna Gora do kraja godine otvoriti ambasadu u Prištini, na čijem će čelu biti otpravnik poslova.
Lukšić je takođe rekao da će Crna Gora odnose sa Prištinom podići na veći, nivo ambasadora, kada crnogorska nacionalna zajednica bude i zvanično priznata na Kosovu.

Portal Analitika