Društvo

U Beranama proslava jubileja-osam vjekova Đurđevih stupova

stupovi
U
manastiru Đurđevi stupovi, kod Berana, danas je održana liturgija povodom proslave osam vjekova postojanja manastira, koju su služžili patrijarh srpski Irinej, mitropolit-crnogorsko primorski Amfilohije i episkop budimljansko-nikšićki Joanikije sa svešštenstvom.

U Beranama proslava jubileja-osam vjekova Đurđevih stupova
Portal AnalitikaIzvor

Dvodnevnoj svečanosti, koja je počela u petak, prisustvovao je veliki broj građana ali i gosti iz regiona.

Na svečanostima je rečeno da Đurđevi stupovi predstavljaju veličanstveni spomenik držžave Nemanjića, kao i da je taj manastir imao kapitalnu ulogu u očuvanju nacionalne svijesti, jedinstva srpskog naroda i šširenju kulture na prostoru Vasojevića.

Današnjoj liturgiji prisustvovao je srpski premijer Ivica Dačić, a na Svečanoj akademiji, koja je održžana u subotu veče, bili su predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, srpski ministar prosvjete ŽŽarko Obradović, crnogorski ministar kulture Branislav Mićunović kao i odlazeći ambasador Srbije u Podgorici Zoran Lutovac.

Patrijarh Irinej kazao je da osam vjekova manastira Đurđevi stupovi ne slavi samo Srpska pravoslavna crkva već i sve hriššćanske crkve, "jer istorija ovog manastira predstavlja ikonu Hristovog raspeća i vaskresenja”.

On je podsjetio da je manastir pet puta spaljivan ali i obnavljan, navodeći da su Đurđevi stupovi vjekovima bili mjesto iskre slobodarstva.

Manastir je za mnoge bio mjesto utjehe i nade da će dobro pobijediti zlo i da će srpski narod ponovo ogrijati sunce slobode. Đurđevi stupovi bili su dušša dušše narodne”, istakao je Irinej.

Prema njegovim riječima, manastir je bio oslonac i nosilac nacionalnog, duhovnog i kulturnog preporoda naroda tog kraja.

Mitropolit Amfilohije kazao je da osam vjekova manastira Đurđevi stupovi pokazuje vrijednost zadužžbine Nemanjića i vjere naroda u hriššćanske svetinje.

Manastir je nosio krst, koji je i nosio narod ovog podneblja. Raspeće naroda kroz vjekova je bilo i raspeće manastira. Đurđevi stupovi su pet puta ruššeni i paljeni za vrijeme turske okupacije”, naveo je on.

Vujanović je na sinoćnoj akademiji kazao da je manastir simbol slobode, a da je time što je pet puta obnavljan, poslao vječnu poruku neunišštivosti.

“Manastir je i simbol kulturne vrijednosti ovog kraja Crne Gore, kao i veze sa ostalim djelovima našše držžave”, istakao je on.

Vujanović je rekao da manastir nosi i simboliku bliskosti Srbije i Crne Gore, odnosno dva stara i bratska naroda srpskog i crnogorskog.

Manastir Đurđevi stupovi, podignut 1213. godine, zadužžžbina je župana Prvoslava Nemanjića, sinovca Stefana Nemanje.

Sveti Sava je 1219. godine u Đurđevim stupovima osnovao jednu od prvih sedam episkopija – Budimljansku.

Đurđevi stupovi poznati su i po tome što je u njima 1857. godine donijeta odluka o ujedinjenju Vasojevića sa Crnom Gorom. (Mina)

 

Portal Analitika