Vaterpolo

SREBRNE “AJKULE”: Oda radosti davno ispjevana…

0408vaterpolistipocetna
K
apa dolje, a pogled visoko, tutti i complimenti – svjetskim vicešampionima loptanja u vodi. Vi ste naš ponos i ponajveći brend-mejkeri crnogorske države, sporta i naroda.

SREBRNE “AJKULE”: Oda radosti davno ispjevana…
Portal AnalitikaIzvor

Piše: Bratislav KOKOLJ

Zamislite, spremni smo da slavimo  poraz … Ali, ovo je zasluženo slavlje.

E, da bi dosegli finale  i do doskočenog stepenika na tronu desno od pobjednika,  trebalo je pobijediti jednog svjetskog i jednog olimpijskog šampiona. A do srebra (zaistinu zlata vrijednog) valjalo je  u vodi savladati zemlju koja je sa tri strane okružena vodom, koja je skoro trideset puta prostranija od naše, osamdesetak puta brojnija po stanovništvu – a da pritom slovi za jednu od najsportskijih zemalja planete.

Dabome – o  Italiji je riječ. (Ono na startu sa Grčkom podsjeća na “Prvi mačići se…” – sve da bi se sljedeće “zvjerke” pobjedama pripitomile!). No, ostvarili smo - ne onaj fantazmagorični - već realni san. A  prije toga – valjalo bi se prijsetiti činjenice da smo imali čitavu galeriju iliti plejadu  svjetskih  i olimpijskih prvaka i vicešampiona  u drugim sportovima: padobranstvu, boksu, džudou, rukometu…

Ipak, vratimo se početku tačnije  - naslovu, zapravo parafraziranom nazivu najčuvenije Betovenove simfonije – ujedno i zvanične himne EU - “Ode radosti” . Nakon fascinantne pobjede nad Italijom ta je himna pobjednička, metaforično,  već ispjevana. Možda je to samo “generalna proba” pred večerašnji krešendo. Ergo, Šćepo, Saša Ivović, braća Janovići i drugovi – napraviše  čudo i u realnost pretvoriše  san svih snova – svjetsko finale. No, do zlata se, makoliko taj korak bio mali – objektivno nije moglo: “ukrao” nam ga je fenomenalni (i još više –srećni!) mađaraski golman, a  umor je učinio svoje.

Nakon svega, a uoči zasigurno burne i bučne podgoričke -  i crnogorske, jakako - večerašnje fešte valja uskliknuti: “Ljudi, jeste to moguće !!!” Približno tako, poodavno uzviknu  moj divni kolega Mladen Delić, taj, znam to dobrano, osvjedočeni  prijatelj Gore Crne i njenih – kako jednom istače -“silnih, stamenih i nepredvidih crnogorskih primoraca i gorštaka”…

Kapa dolje, a pogled visoko, tutti i complimenti – svjetskim vicešampionima loptanja u vodi. Vi ste naš ponos i ponajveći brend-mejkeri crnogorske države, sporta i naroda.

 

Portal Analitika