Društvo

Matica crnogorska na kongresu matica slovenskih naroda

0408matica
U
Martinu, Slovačka, pod pokroviteljstvom Matice Slovačke, 1. avgusta je održan Drugi evropski kongres matica slovenskih naroda. Ove godine kongres je protekao u znaku proslave dva jubileja: obilježavanja 1150. godišnjice od dolaska Ćirila i Metodija među Slovene i proslave 150 godina od osnivanja Matice slovačke, navodi se u saopštenju dostavljenom Portalu Analitika.

Matica crnogorska na kongresu matica slovenskih naroda
Portal AnalitikaIzvor

Na Kongresu su učestvovale delegacije iz matica češke, slovačke, šleske, bunjevačke, slovenačke, crnogorske, lužičko-srpske, matica Slovaka u Zakarpatju, maticeSlovaka u Hrvatskoj i Srbiji, i predstavnici Foruma slovenskih kultura iz Ljubljane.

Obraćajući se delegatima na Kongresu predsjednik Matice Slovačke Marjan Tkač je ukazao na životnu potrebu Slovena da međusobno sarađuju i održavaju prijateljske kontakte, jer im ni danas, kao ni mnogo puta ranije u prošlosti, svjetsko-političke okolnosti nijesu naklonjene.

- Samo uz potpuno uvažavanje naših razlika, bez nametanja bilo čije ideološke ili nacionalne dominacije, možemo postići cilj kome težimo: da se razumijemo na našim maternjim jezicima i da svojim narodnim kulturama obezbijedimo dostojanstveno mjesto u zajednici slovenskih kultura u Evropi, istakao je Tkač.

Maticu crnogorsku je na Kongresu predstavljao njen predsjednik Dragan Radulović koji je u svom referatu govorio o radu Matice u zadnjih dvadeset godina i pozvao druge slovenske Matice da u svojim ovogodišnjim aktivnostima obilježe jubilej 200 godina od rođenja crnogorskog pjesnika Petra II Petrovića Njegoša.

Najsadržajnija rasprava na Kongresu slovenskih Matica vodila se oko položaja takvih nacionalnih i kulturnih organizacija u Evropskoj uniji. Pitanje koje je izazivalo puno pažnje bilo je na koji način novoj poziciji nacionalnih država u Evropskoj uniji treba prilagoditi strategiju djelovanja Matice na očuvanju nacionalnog i kulturnog identiteta.

Portal Analitika