Politika

STANIĆ: Gubljenje vremena je da idem na Odbore za ljudska prava

novica_stanicok0107
G
rađanska Alijansa već duže vrijeme prati Odbor za ljudska prava i slobode, te konstatuje da je njegov rad doprinio da se brojni problemi riješe. Milan Radović iz te NVO, za radio Antena M kaže da Odbor u poslijednje vrijeme nije kompletan zbog čega su sjednice više puta bile odgođene.

STANIĆ: Gubljenje vremena je da idem na Odbore za ljudska prava
Portal AnalitikaIzvor

- Pojedini članovi pokazuju jednu potpunu nezainteresovanost za rad u tom Odboru iako su oni članovi tog Odbora. Radi se o dva člana Demokratskog fronta gdje se jedan nikad nije pojavljivao na sjednicama, smatra Radović.

To je, poručuju iz Građanske alijanse, poslanik Demokratskog fronta Novica Stanić. To je potvrdio i  predsjednika Odbora za ljudska prava i slobode, Halil Duković.

- Istina je da nijednom nije prisustvovao, ali razlog stvarno ne znam. Demokratski front je jedno vrijeme bojkotovao dvije ili tri sjednice, ne znam koliko ih je bilo, kaže za radio Antena M Duković.

Novica Stanić smatra da je „gubljenje vremena da ide na taj Odbor, jer jednostavno od toga nema koristi!“.

- Dvadeset godina se ja borim i u Crnoj Gori zastupam prava srpskog naroda i sjevera Crne Gore, a i jedni i drugi su najobespravljeniji u Crnoj Gori, kaže Stanić.

Upravo zbog takve neodgovornosti poslanika, opominje Radović, brojne inicijative od javnog značaja propadaju. Sve to, kako upozorava, ide upravo na štetu građana.

- Mi smo kroz saopštenje apelovali upravo na DF da pronađe rješenje za ovakvu situaciju. Naprosto da osudi ovakvo ponašanje poslanika koji za učešće u tom Odboru primaju i nadoknadu, a sa druge strane pokazuju jedan odnos koji bi se najdrastičnije mogao nazvati neodgovornim, objašnjava Radović.

Iako Stanića gotovo ne gledamo na Odboru za ljudska prava, plenarnoj sjednici Parlamenta redovno prisustvuje. Stanić naglašava da postoji isključivo jedan razlog za to: „Zato što se te sjednice prenose na televiziji diretno i nek se makar čuje živa riječ, da kažem ono što mislim i spasim svoju dušu. Neko će jednog dana tome suditi. Kad se odbori za ljudska prava budu prenosili na televiziji ja ću na svakome da budem“.

S druge strane, predsjednik Odbora za ljudska prava naglašava da su u igri i drugi razlozi za odsustvo poslanika sa Odbora.

- Bio je jako izražen rad u svim odborima, a s obzirom da su poslanici članovi više odbora, onda nijesu mogli biti prisutni u isto vrijeme na dva mjesta. Druga činjenica je problem sa prostorom – samo tri su sale, a toliko odbora. Tako da je bilo dosta tih problema i ja vjerujem da sve ono što smo do sad uradili da smo stvarno uradili na maksimalnom nivou, objašnjava Duković.

Iz Građanske alijanse vjeruju da će Demokratski front uskoro naći rješenje za nastalu situaciju, kako bi Odbor, od kojeg ugrožene manjine sve češće traže pomoć, radio u punom kapacitetu.

Izvor: antenam

Portal Analitika